Cum am mai incercat o reteta de ciabatta si mi s-a spus ca nu seamana cu ciabatta originala, am plecat in cautarea unei retete care sa semene cu ciabatta din Italia ( am vazut ulterior ca ceea ce se vinde aici sau in alte parti drept ciabatta, nu seamana deloc). Am gasit deci o reteta care m-a convins prin poza afisata si am decis ca trebuie s-o incerc. Urma sa plecam in concediu in zilele urmatoare si nu reuseam sa gasesc timp sa o fac, reteta solicita mai mult timp si vroiam sa fiu singura acasa cand o fac, sa ma pot ocupa de ea. Cu o saptamana inainte sa plecam imi spune barbatul ca a doua zi dupa slujba se intalneste cu un prieten si vine mai tarziu. Hmmm, mi-am zis in gand, e ocazia perfecta sa fac ciabatta. Mi-am facut eu planul ca a doua zi, pana se intalneste cu amicul, pana rezolva ce au de rezolvat, eu termin treaba si il astept cu ciabatta proaspata. Am trecut deci la actiune.
Am pregatit biga pe la pranz, astfel:
1/4 lingura de drojdie uscata, o cana de apa calduta ( 43-44 grade Celsius sau 110-115 Fahrenheit), 300g faina alba (tip 55 am folosit eu) , 2 linguri faina integrala de grau, 2 linguri de faina integrala de secara ( eu nu am inlocuit cu 2 linguri de faina pentru paine 6 cereale si 2 linguri de faina pentru paine taraneasca ).185 ml apa calduta.
Am turnat drojdia uscata in apa calda si am amestecat. Am lasat deoparte 5-10 minute sa se inmoaie.
Am combinat intrun castron toate tipurile de faina.
Am mai amesteca odata in apa cu drojdie, am luat din ea o jumate de lingurita si am adaugat peste faina.
Restul de amestec se arunca,nemaifiindu-ne necesara, il folosim doar pentru a masura 1/384 lingurita de drojdie. Am adaugat cele 185 ml apa la temperatura camerei si am amesteca bine biga obtinuta. Compozitia a fost destul de rigida, dar asa trebuie sa fie.
Am pus biga deoparte si am lasat-o 24 ore la temperatura camerei. Reteta spune ca nu trebuie sa ma sperii daca in primele 10 ore nu se intampla nimic, asa ca nu m-am speriat. Dupa 24 ore a crescut suficient.
A doua zi ( dupa 24 ore) am trecut la preparare. Am avut nevoie de:
325 grame de faina + 50 g pentru infainat aluatul/masa, o lingurita (3 g) drojdie uscata, 10 g sare, 340 g apa putin calduta ( 32 grade C sau 90 grade F ),biga dospita.
Am pus in robot faina, drojdia si sarea, am adaugat biga si apa , amestecand cu mana pentru a le combina. Am mixat bine,la viteza medie. Aluatul a fost destul de moale (se imprastia), altfel ar fi fost nevoie sa adaug apa. (pentru cine are, este preferabil ca aluatul sa fie batut intr-un stand mixer sau in masina de paine cca 5 minute).
Am pus aluatul intrun bol suficient de mare si l-am acoperit cu folie alimentara. Aici, procedura cerea ca aluatul sa stea 2,5-3 ore timp in care sa fie intors de 4 ori la fiecare 20 minute apoi lasat 80 min sa se odihneasca. Pentru a intoarce aluatul ( care este foarte moale), trebuia infainata suprafata lui si suprafata de lucru, rasturnat aluatul pe masa, infainat, impachetat intr-un anume fel si pus inapoi in vas.
Pana aici totul a mers foarte bine, am pus aluatul la crescut si dupa 20 minute am infainat masa, conform retetei, am rasturnat aluatul si ma straduiam sa-l impachetez frumos ( cu mare greutate, deoarece este plin de bule si foarte moale), timp in care m-am murdarit si eu si am imprastiat si faina prin toata bucataria, cand ...a sunat cineva la usa.
Era domnul barbat care mi-a spus zambitor ca amicul a amanat intalnirea pentru a doua zi.
Buuun, am rasturnat cu mari eforturi si cu delicatete aluatul inapoi in vas, fara sa-l mai impachetez, gandindu-ma resemnata ca o sa-l impachetez peste 20 minute. Am pus masa, am facut o cafea si tocmai ma pregateam sa rastorn din nou aluatul, cand imi spune domnul meu ca trebuie sa mergem sa facem ultimele cumparaturi pentru ca plecam la mare mai devreme, adica peste 2 zile .
Mi-am luat adio in gand de la ciabatta mea si ca sa nu arunc aluatul, l-am pus pe o hartie de copt, i-am dat o forma oarecum de paine
( cum aluatul se imprastia si nu-si pastra forma, am ridicat hartia pe laterala si am sprijinit de jur imprejur cu portocale, dar nu le-am mai fotografiat )si am plecat la cumparaturi.
Ne-am intors peste cateva ore, timp in care aluatul mai crescuse si se mai umpluse de bule.
Am incalzit cuptorul la 230 grade Celsius ( 450 grade F) si am copt painea pana cand s-a rumenit (cca 35 minute). Am stropit de 2 ori, la 10 minute diferenta, peretii cuptorului cu apa, pentru a obtine o coaja crocanta, dar nu foarte groasa.
Am scos-o din cuptor si am lasat-o sa se raceasca pe un prosop.
Evident, avand in vedere felul in care am preparat-o si faptul ca nu am respectat reteta, m-am asteptat la un esec pe masura, astfel ca sectiunea a fost o mare surpriza.
Am rugat-o pe Adriana Nicoleta, de pe culinar.ro, care locuieste in Italia, sa-mi spuna daca asa trebuie sa arate ciabatta adevarata si mi-a confirmat ca da.
Gustul a fost extraordinar, noi am mancat-o goala aproape pe toata, coaja usor crocanta, iar miezul foarte aerat, fin, cu un aspect aproape transparent si un gust incredibil de bun.
Pana la urma experimentul meu nereusit s-a terminat cu un rezultat de care am fost foarte multumita, poate ca intr-o zi am sa-l repet...
11 comments:
Felicitari :)
Multumesc, dar cred ca e mai mult o intamplare. Si acum rad cand imi amintesc cum am deschis usa, aveam faina si pe nas, iar bucataria era ca un camp de bataie. Cand a venit copilul acasa si a vazut aluatul inconjurat de portocale a intrebat ( pe buna dreptate ):" Ce-i asta? Faci prajitura ? ".
Da chiar ca aceasta este reusita ! Felicitari Un sfirsit de saptamina bun ! Cami Salutari din Hamburg
Multumesc frumos, Cami. Cred totusi ca o sa mai dureze o vreme pana cand o sa-mi fac curaj sa o fac din nou, poate doar daca-mi pleaca barbatul in delegatie. :))
Salutari si tie.
Da , e munca multa. Am facut si eu odata. Ma las pagupasa sincer. La noi se gasesc proaspete aproape 1 m pentru 0,99 centi.Cami
Iarasi eu, scuze. Daca am voie sa iti dau un tip, inainte sa pui tot textul, baga ca prima o poza frumoasa cu rezultatul final. Pozele, zic eu, atrag ceilalti vizitatoti. Te tzuc si have fun in lumea blogistelor ! Cami
Multumesc frumos pentru sfat, cred ca ai dreptate, pozele sunt importante. Din pacate nici templatul nu ma ajuta, am descoperit doar dupa ce l-am pus ca face toate pozele tumbnail-uri, astfel ca nu se avd frumos decat daca dai click pe poza sau pe post. Mi-am propus sa-l schimb, dar nu am gasit timpul necesar.
Ciabatta se gaseste si la noi, dar e cu totul altfel, are coaja subtire si e foarte pufoasa, e foarte buna la gust, dar nu seamana cu asta.
Mie imi place foarte mult cea de la supermarket. Culmea e ca noi nu suntem mari mancatori de paine, dar imi place sa mai incerc din cand in cad cate ceva nou. Multumesc mult pentru urare, te pup si eu.
Pai nu ai obtiunea de a incarca pozele mici , mijlocii sau mari? Nu este necesar sa le modifici de inainte. Poate asta este cauza. Tu le modifici pt. culinar si aici iar le mai modifica. La mine in lista mea cu bloguri care urmaresc nu apari cu poza la reteta ci numai text, la asta ma referam. Ai postat din nou fara sa pui prima poza apoi textul
Nu e asta, pozele pentru blog le pun mari, pentru culinar le redimensionez. Problema este ca template-ul asa a fost facut, indiferent de marimea pozei le face tumbnail-uri pe pagina de start. Am incercat sa modific in HTML, dar n-am reusit, apoi am citit pe site-ul celui care a facut template-ul despre acest amanunt, eu am luat templat-ul de pe alt site, unde nu se facea precizarea. Din pacate, atunci cand am aflat ca nu se pot modifica era deja tarziu. Il voi schimba, cand o sa am mai mult timp, trebuie intai sa fac back-up la tot ce am postat.
Intr-adevar, n-am pus poza la inceput pentru ca nu aveam nicio sectiune, o sa fac maine un rulou numai pentru asta si editez postul. Multumesc mult pentru sfaturi si ajutor. :)
Pai e superba!!! Minunata!
Multumesc mult, Ina. Poate n-ai sa crezi, dar toata povestea cu ciabatta a inceput de la tine. Eram in vizita pe blogul tau si am vazut o reteta de ciabatta asa ca mi-am zis ca ar trebui sa incerc si eu. Am facut-o ( a fost foarte buna, multumesc ), dar fetele de pe culinar mi-au spus ca painea mea e frumoasa, dar nu seamana cu ciabatta, asa ca am plecat in cautare de alte retete informatii. Asa am ajuns sa incerc si reteta asta, dar punctul de plecare ai fost tu. :)
Post a Comment