Wednesday, August 26, 2009

Mititei

 

 

Ne-am bucurat in ultima vreme de mai multe zile insorite decat suntem obisnuiti, asa ca intr-una din vinerile trecute ne-am hotarat ca a doua zi sa iesim in curte, la un gratar. Cum de mult vazusem celebra reteta veche care circula pe internet cu denumirea de mici de la “Carul cu bere” si am tot vrut sa pun in practica, am profitat de ocazie. Desigur, nu am putut respecta reteta in totalitate, atat din lipsa de ingrediente (nu am gasit anis stelat), cat si de timp, deoarece ar fi trebuit sa incep prepararea lor cu o zi in urma pentru a ii putea gati sambata. Am adaptat deci reteta la conditiile momentului, amanand pe data viitoare respectare retetei originale.

Am folosit: 1 kg carne tocata , amestec de porc si  vita, nu foarte slaba,  500 grame de oase ( os de vita, coaste porc), sare,  o lingurita de cimbru, o jumatate de lingurita de piper, cate un varf de cutit de : coriandru, ienibahar, chimion turcesc, o lingura de zeama de lamaie, 8 grame de bicarbonat de sodiu alimentar, o lingura de ulei, o capatana mare de usturoi, cateva foi de dafin. reteta mai prevedea si un gram de anis stelat, dar eu nu am avut.

Am pus la fiert cele 500 g oase in 2,5 litri apa. Am adaugat sare, cateva foi de dafin, 4 catei de usturoi crestati,  putin cimbru si putin chimion turcesc si am fiert pana cand supa a scazut foarte bine (500 ml supa), avand grija sa iau spuma atunci cand s-a format si sa curat peretii vasului.

 

DSCF6496s_wm (Medium)

 

Am strecurat-o si  am lasat-o sa se raceasca.

Eu am cumparat carne gata tocata, avand grija ca amestecul sa fie mai mult vita decat porc.

 

DSCF6491s_wm (Medium)

Am pus carnea in robotul de bucatarie, am adaugat condimentele, apoi treptat  bicarbonatul de sodiu stins in lamaie, si am mixat foarte bine. Ideal ar fi fost un stand mixer, dar eu nu am inca.

 

 

DSCF6492s_wm (Medium)

Pentru cine are rabdare, se framanta carnea cu mana timp de o ora. La sfarsit, am adaugat jumatate din supa de oase (250 ml). am pus carnea intr-o caserola cu capac si am lasat-o in frigider pana a doua zi dimineata ( in reteta era indicat 24 ore).

 

DSCF6498s_wm (Medium)

A doua zi am scos carnea din frigider,  am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei, apoi am framantat-o cu telul pentru piure timp de 20 minute, adaugand cate putin din  restul de supa de oase (tot la temperatura camerei). La sfarsit am adaugat mujdeiul facut cu 30 min inainte dintr-o capatana de usturoi si 125 ml apa si am mai framantat 10 minute. Mujdeiul l-am strecurat inainte de a-l amesteca in compozitia de carne.

 

DSCF6503s_wm (Medium)

Am pus din nou carnea la frigider pentru cateva ore ( reteta spune ca trebuie lasata pana a doua zi).

Cu cca o ora inainte de a le da forma, am scos carnea din frigider si am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei.

DSCF6504s_wm (Medium)

Cu mainile inmuiate in apa, am format mititei pe care i-am asezat pe o tava si i-am uns cu ulei pe toate partile si i-am  lasat deoparte sa se usuce putin ( cca 45 min).

DSCF6509s_wm (Medium)

Din pacare , a intervenit ceva si nu i-am mai putut frige pe gratar, in curte, astfel ca i-am facut in tigaia de teflon, pe aragaz.

DSCF6513 s_wm (Medium)

Au fost oricum excelenti, nu a curs deloc supa din ei, au ramas moi si zemosi.  Pentru cine nu are posibilitatea sa cumpere carne de mici, sunt o alternativa  foarte buna.

 DSCF6516s_wm (Medium)


.

6 comments:

Veronica said...

As dori sa te intreb ce aparat digital ai si ce program folosesti sa-ti pui linkul pe poze, mai intereseaza fontul!

in speranta ca nu te-am deranjat astept sa-mi scri la szamcsekv@yahoo.com

te pup
Vero

Narnia said...

Nu m-ai deranjat deloc, Veronica, o sa-ti scriu cu placere.

Pentru link-ul de pe poze eu folosesc "Visual Watermark " , este un program care poate sa puna semnatura pe tot folderul de poze deodata, sau chiar pe un folder si toate subfolderele lui. Economisesc timp astfel. Inainte foloseam Photoshop pentru semnatura, dar facusem o actiune si puneam semnatura cu un singur click. Am postat aici pe blog, la NON CULINAR, un tutorial despre cum se procedeaza.
Revin pe e-mail cu amanunte.

Anonymous said...

Draga mea, pentru a face mici de specialisti da-mi adresa ta direct pe e-mail-ul meu si iti trimis eu un pachetel cu anis. Ar fii pacat sa nu fac si eu ceva pentru tine daca pot. Trag destul de des cite un ochi pe bunatatile tale. Iti trimit cu placere. Pup Nina

Narnia said...

Draga Nina, e poate cea mai placuta surpriza pe care am primit-o de la vizitatorii blogului, iti multumesc mult de tot pentru gestul tau deosebit, sunt profund impresionata. :) Anisul stelat l-am gasit dupa aceea la supermarket, astfel incat, saptamana trecuta, de Pasti, am reusit sa fac reteta originala. Gestul tau ramane insa deosebit si iti multumesc din suflet pentru intentie. :)
Te sarut cu mult drag si sper sa ai o seara frumoasa!

Anonymous said...

I love what you guys tend to be up too. This sort of clever work and coverage!
Keep up the great works guys I've added you guys to our blogroll.

My web blog; Diet Plan For Women

Anonymous said...

Hello would you mind letting me know which webhost you're using? I've loaded your blog in
3 completely different browsers and I must say this blog
loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider
at a reasonable price? Kudos, I appreciate it!


Feel free to visit my web-site; calorie burn calculator

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...