Saturday, January 30, 2010

Tort aperitiv cu mousse de ardei copti

 

DSCF8325s_wm (Medium)   

Reteta am gasit-o sub denumirea de “Le meridien tort” si a fost postata de Eataly pe forumul arta culinara. Am adus doar mici modificari retetei, in functie de necesitatile mele. Am pastrat denumirea de tort, pentru ca arata foarte bine copt intr-o tava de tort cu dimensiunea de 24 cm,de data asta insa eu l-am pregatait int-o tava mica, dreptunghiulara si l-am taiat cubulete.

 

Ingredinte necesare:

  • Pentru blat – 4 oua, 10 g faina, 40 g parmezan, 10 g busuioc proaspat, putina sare. In reteta originala este se adauga si 25 ml ulei masline, dar eu nu am pus.
  • Pentru mousse-ul de ardei – 5 ardei grasi mari ( trebuie sa ramana 250 g dupa ce au fost copti, curatati si scursi de zeama ), 200 ml smantana pentru frisca neindulcita, 3 foi de gelatina ( 6 g), sare, piper.
  • Pentru decor – 200 ml pasta de rosii, 2 foi de gelatina, sare, piper, 1-2 lingurite de zahar.

 

Prepararea am facut astfel incat sa economisesc cat mai mult timp. Am copt ardeii cu o seara inainte, i-am curatat si i-am lasat sa se scurga bine.

 

A doua zi am preparat blatul astfel:  Am tocat busuiocul si l-am amestecat cu faina si parmezanul. Am mixat galbenusurile cu sare  pana cand si-au dublat volumul,

 

DSCF8285s_wm (Medium)

 

apoi am adugat amestecul de faina/busuioc/parmezan,

 

DSCF8289s_wm (Medium)

 

mixand inca putin  la viteza mai mica pana s-a omogenizat.

 

DSCF8290s_wm (Medium)

 

Am batut albusurile spuma tare si le-am amestecat usor in compozitie.

 

DSCF8288s_wm (Medium)

Am turnat compozitia intr-o tava cu hartie de copt si am copt cca 15 minute, in cuptorul incins prealabil la 240 grade Celsius.

 

DSCF8292s_wm (Medium)

 

In acest timp am pus la fiert pasta de rosii cu doua lingurite de zahar, sare si piper si am pus la inmuiat in apa rece foile de gelatina.

Am lasat pasta sa fiarba cateva minute, apoi am lasat-o deoparte sa se racoreasca.

 

Intre timp am pasat  250de grame de ardei scursi,

 

DSCF8294s_wm (Medium)

 

i-am incalzit putin la microunde  ( nu trebuie sa fie foarte fierbinti, altfel gelatina nu se mai incheaga ) si am adaugat peste ei 3 foi de gelatina inmuiata si stoarsa bine de apa.

 

DSCF8300s_wm (Medium)

 

Am batut smantana neindulcita pana la frisca si am adaugat-o, amestecand usor, cu pasta de ardei.

 

DSCF8304s_wm (Medium)

 

In pasta de rosii racorita am adaugat cele doua foi de gelatina ramase, scurse bine de apa.

 

DSCF8309s_wm (Medium)

 

Blatul copt l-am lasat pana cand s-a racit complet.

 

DSCF8293s_wm (Medium)

 

L-am asezat apoi in tava, am pus peste el mousse-ul de ardei si am intins uniform,

 

DSCF8306s_wm (Medium)

 

apoi am turnat deasupra pasta de rosii si am nivelat.

 

DSCF8310s_wm (Medium)

 

Eu l-am lasat la rece pana a doua zi, dar poate fi servit si dupa cateva ore.

 

         DSCF8325s_wm (Medium)   

 

L-am taiat cubulete, dar asa cum spuneam, poate fi servit sub forma de felii de tort, daca este copt intr-o tava cu diametrul de 24 cm. Spr sa va placa, este un aperitiv foarte aspectuos, iar iubitorii de ardei copti vor fi incantati de gust.

19 comments:

Elena Toma said...

Este superb si o combinatie deosebita! Plecaciune pentru asa bunatate... O duminica minunata si cu cat mai multe idei atat de deosebite!

ama said...

Arata extraordinar! Am ramas fara cuvinte! Felicitari!

Ina said...

wow wow wow! Arata impecabil! Felicitari!

Miha said...

Super! Ce nebunie de culori!

Narnia said...

EMultumesc frumos, draga Elena. Ideea nu imi apartine, am luat-o de la Eataly, care la randul ei spune ca a gasit-o pe un alt blog, al lui Eryn. Dar este intr-adevar foarte bun si usor, iar aspectul este deosebit.

Narnia said...

Multumesc frumos, Ama. Si mie mi-a placut mult cum arata, asta a fost motivul pentru care am vrut neaparat sa il incerc.

Narnia said...

Esti tu prea draguta, Ina, nu e chiar impecabil ( asa m-am suparata ca am taiat felia stramb !!! :)) ), dar ma grabeam ca asteptau baietii sa manance si n-am observat decat tarziu.

Narnia said...

Miha, arata intr-adevar fain si sa stii ca si gustul e foarte fain ( asta daca iti plac ardeii copti ). Te pup.

Saveurs et Gourmandises said...

Une très belle réalisation. MAGNIFIQUE.
Je note.
A bientôt.

yafa said...

superb!!! Scumpa e deosebit de frumos si cred ca gustul este pe masura, grande classe!Pupicei

Narnia said...

Merci beaucoup pour ton commentaire. Ce n'est pas difficile à faire.
A bientôt.

Narnia said...

Multumesc mult, draga yafa. Asta m-a atras si pe mine de cand l-am vazut, aspectul, iar gustul este ok, proaspat, ardei copt cu rosii si o urma de busuioc. Pupicei si tie.

diamond said...

arata intr-un are fel... mmm!te pup, Narnia!

Narnia said...

Si eu te pup, frumoaso ! Bine ai revenit, mi se facuse dor de tine ! Multumesc frumos.

ñ¡¢ø£ëtå said...

Minunat .. Felicitari! Cum sa nu-mi placa ... eu ador ardeiul gras.
ciao!

Narnia said...

Ciao, Nicoleta. E ok daca scriu simplu Nicoleta sau preferi sa caracterele speciale din nick ? Multumesc frumos. Si noua ne place mult ardeiul gras, in special copilului. Intentionez sa-l refac , dar voi face o shimbare (in bine, sper), am sa inlocuiesc jumatate din pasta de rosii cu ardei copti pasati. Cred ca va fi si mai bun.

dana said...

wow, ce frumos arata! fetitei mele ii plac tare mult ardeii, musai il fac si eu! si mie mi se pare multa pasta de rosii, aici gasesc doar dublu sau triplu concentrata si are gust ff puternic. cred ca ar merge jumatate inlocuita cu un pireu de morcovi/cartof dulce/butternut squash, nu? mai alea ca mironosita mea nu le mananca, poate in combinatie cu ardeiul se indupleca. blatul e subitrel, crezi ca ar servi la ceva inca un blat intre mousse si pasta? mersi mult!

Narnia said...

Dana, multumesc frumos !

Sincer, nu stiu daca un al doilea blat ar fi recomandat, cred ca ar fi dificil de taiat atunci cand il mananci, incercand sa tai blatul de deasupra, presupun ca tot mousseul s-ar strivi si probabil s-ar intinde urat in farfurie.

Pentru inlocui pasta de rosii eu ma mai gandisem la un strat de pesto din busuioc, ca sa fie in ton cu blatul, dar am mai vazut si o alta idee, cu mouuse de brocoli. A postat Bonicelli pe "arta culinar" iti las aici un link sa vei cum arata.

http://artaculinara.com/forums/index.php?/topic/725-le-meridien-tort-cu-mousse-de-ardei-copti/page__view__findpost__p__19166

Cu mlt drag. :)

Anonymous said...

Wow, felicitari! arata bestial...o sa-mi las invitatii cu gura cascata daca fac asa ceva :D

Diana

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...