Saturday, September 26, 2009

Muraturi asortate

 

DSCF5670s_wm (Large)

De cate ori am vrut sa fac salata de boef, m-am lovit de aceiasi problema … nu gaseam gogosari, nici proaspeti, nici murati. Se gasesc aici niste borcanele mici cu ceva goosari taiat felii subtiri, dar sunt foarte putini, moi  si foarte scumpi. Astfel stand lucrurile, singura solutie rezonabila mi s-a parut de a-mi pune singura “gogosarii”, gogosari pe care de fapt i-am inlocuit cu ardei gras. Nu concep sa pun gogosari la murat fara sa strecor in borcan cat mai multe felii/tije de telina, combinatiia mi se pare perfecta. In general, in afara de cele doua componente de baza, mai adaug boabe de struguri (tari si sanatoase), conopida, uneori cate 1 mocov.

Ultima data nu am avut struguri, am folosit doar:

DSCF4298_wm (Large)

4 ardei mari, o jumatate de conopida mai mare, tulpine si frunze de telina. Pentru saramura : 1 litru otet, 2 litri de apa, 300 g zahar, 30 g sare grunjoasa, 4 foi de dafin, piper boabe, cateva boabe de mustar. 

Cand aveam gogosari foloseam o alta reteta pentru saramura, cu proportia de 1 litru de otet la 3 litri apa, dar cu ardeii mi-a fost teama sa nu se inmoaie .

Am spalat bine toate legumele. Ardeii i-am curatat de seminte si cotoare si i-am taiat initial in jumatati. Am pus separat frunzele de telina, iar tulpinele le-am taiat bastonase lungi . Conopida am desfacut-o in buchetele. Le-am lasat sa se scurga bine.

DSCF4313s_wm (Large)

Am pus la fiert apa, otetul si toate ingredientele pentru saramura si le-am lasat sa fiarba cateva minute.

Am  asezat legumele in borcane, intercalate, presarand printre ele boabe de piper si mustar. Le-am acoperit cu frunze de telinasi le-am presat usor, cat sa se aseze frumos, dar fara sa zdrobesc legumele.

DSCF4317s_wm (Large)

Am pus sub fiecare borcan cate o lama de cutit si am turnat saramura fierbinte peste legume. E bine totusi ca borcanele sa fie putin caldute, pentru a nu se sparge din cauza diferentei de temperatura.

Am lasat borcanele descoperite pana cand s-au racit complet. In timpul racirii nivelul lichidului mai scade si trebuie sa fie completat cu saramura pentru ca borcanele sa fie pline si lichidul sa acopere legumele.

Cand au fost comple racite am acoperit cu celofan si apoi am pus fiecarui borcan un capac cu filet bine strans.

A durat cam 3-4 saptamani pana cand au fost bune de mancat, fiind destul de racoare, ar fi fost gata mult mai repede daca i-as fi tinut la soare sau intr-un loc cald.

DSCF5671_wm

Astfel am gogosari pentru salata, plus muraturi pe care sa le pun langa diverse feluri de mancare.

6 comments:

catalinakolker said...

ce imi e dor si mie de gogosari, mai ales la otet cum ii facea mama.
ii voi incerca pe ai tai cat de curand.
in ce tara esti ?

Narnia said...

Daca ii preferi mai dulci, poti mari cantitatea de zahar sau poti adauga miere. Eu ii fac mai acri ( nu exagerat, ci moderat) pentru ca mai folosesc la salata de boef, iar castravetii pe care-i gasesc aici murati sunt usor dulci... daca si ardeii ar fi dulci nu s-ar mai acri salata.

Cami -Camila-Witt.... said...

Astept cu nerabdare posta de la tine cu un borcanel. I pup you. O duminica placuta ! Cami

Narnia said...

Heeeei, bine ai revenit printre noi. :) Mie-ra dor de tine. Uite chiar ma gandeam azi ca ar trebui sa refac provizia, nu mai sunt decat cateva intr-un borcan si ma batea gandul sa fac o salata cu ele.
De data asta o sa strecor si niste struguri printre ele si cred ca o sa pun un borcan doar cu ardei, copilul nu vrea sub nicio forma sa se atinga de conopida murata, nici macar de ardeii care au stat in acelasi borcan :))
Ti-i trimit cu drag, numai sa-mi spui cum preferi.

yafa said...

Draga mea, in sfarsit reusesc sa postez ceva la tine,sunt super muraturicile tale...ce zici dai si mie una de pofta?Pupicei

Narnia said...

Hmmm, nu stiu care a fost problema, ma tot uit dupa un template nou, dar inca n-am gasit nimic cum vreau eu.
Muraturi, din pacate nu ami am deloc, mai era ceva conopida si telina ratacite prin borcan si saptamana trecuta le-am folosit in loc de gogosari la o salata de boef ( ssst, nu i-am spus copilului, i-am spus doar de castravetii acrii cumparati :), dar intentionez sa ma pun in week-end-ul asta, mai ales ca mi-am mai procurat doua borcane si am vazut ieri la supermarket niste gogonele. Musai sa ma duc la cumparaturi. te astept cu drag apoi sa le gustam impreuna. :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...