Am tot cautat pe internet o reteta de kürtös kalács, eu nu stiam decat cum arata, nu mancasem niciodata, dar ai mei spuneau ca e extraordinar. Am vazut ca e nevoie de un dispozitiv special, pe care nu aveam de unde sa-l procur. Am gasit pe culinar.ro o improvizatie a lui cheesecakeNY, care i-a copt pe sticle si borcane si m-am decis ca merita incercat.
Am folosit: 3 galbenusuri de ou, 500g faina, 260ml lapte ( in poza apare mai mult, dar nu l-am folosit pe tot) , o jumatate de cub de drojdie proaspata (21 g), 5 linguri zahar, 2 linguri unt topit,1 lingura ulei, esenta de vanilie, rom si lamaie, putina sare si o lingura cu varf de coaja rasa de lamaie –nu proaspata- am intotdeuna in frigider un borcan cu un amestec de coaja rasa de lamaie si zahar. Eu prefer sa folosesc asa pentru ca are o aroma mult mai puternica, in plus, coaja proaspat rasa ii poate da un gust usor amarui.
Am mai avut nevoie de cca 50 g zahar –eu am folosit de trestie- si un plic de vanilie pentru pus deasupra
Am pus faina intr-un castron mai mare, am pus ingredientele in mijloc si am adaugat drojdia dizolvata in laptele caldut, amestecand bine. )
Am framantat bine aluatul ( daca e prea moale, infainati mainile din cand in cand) pana cand a devenit usor.
L-am lasat sa creasca 30 minute in cuptor, la 50 grade Celsius pentru ca ma grabeam, timp in care am spalat si uscat bine sticlele si borcanele.
Cand aluatul a crescut bine, am luat bucati din el si am intins cate o foaie de 1 – 1,5 cm grosime, din care am taiat fasii inguste de 2-3 cm, cu ajutorul unui cutit bine ascutit .
Am uns pe rand cate o sticla cu ulei si am infasurat in jurul ei fasia de aluat, avand grija sa nu se suprapuna prea mult, , dar sa nu ramana nici spatii mari intre ele.
Dupa ce le-am infasurat pe toate, le-am uns cu ulei pe deasupra si le-am tavalit intr-un amestec de zahar de trestie ( e bun orice zahar mai mare) amestecat cu vanilie praf.
La ultimele 2 am adaugat in zahar si putina scortisoara, mie imi place foarte mult aroma.
Le-am lasat sa creasca cam 15 minute api le-am copt la 175 grade celsius pentru 40 minute. Timpul de coacere poate sa difere, in functie de cuptor, asa ca e bine sa verificati din cand in cand.
Din pacate aspectul lor final nu a fost perfect, asa cum mi-am dorit, deoarece aluatul a mai alunecat de pe sticle si cercurile s-au strans prea mult la unele dintre ele, dar altfel au fost foarte gustosi.
Domnul barbat a spus ca gustul este cel pe care si-l amintea, barbatul mai mic a spus ca el si-i aminteste cu un gust mai pregnant de vanilie, nu de portocala, dar ca sunt foarte buni.
Data viitoare cred ca am sa incerc sa-i coc cu sticlele culcate, pentru ac ceercurile sa ramana in pozitia initiala.
18 comments:
Felicitari! arata excelent, aproape ca cei originali, sunt sigura ca au fost si foarte gustosi
Multumesc. De aratat, din pacate nu arata prea bine, in schimb foarte gustosi au fost. Eu din cei originali nu am mancat niciodata, poate ca o sa am vreodata ocazia ca sa pot face diferenta.
daca tot ti-am vazut colacii, vreau sa iti spun ca ai tai se apropie foarte mult de original. eu am mancat kurtos kolacs de multe ori in romania si nu e altceva decat un strat subtire de aluat de cozonac - care pt ca are zahar in continut se caramelizeaza la copt si apare usor crocsnt la atingere. de obicei la targuri colacii se tavalesc prin nuca rasnita, zahar cu scortisoara sau alte glazuri .
stilul in care se coc e ca si cum ai face un pui la rotisor, prin rotire continua deasupra unor carbuni incinsi.
felicitari pt colacii tai !
Multumesc frumos pentru explicatii. Eu nu am vazut decat pe internet, cateva filme pe youtube si retete. am vazut cum arata dispozitivul pentru copt colacii, dar nu am avut cum sa-l improvizez. Oricum, chiar daca aspectul n-a fost extrordinar , gustul a fost super. Acum ca mi-a amntit de ei, poate mai fac zilele astea. :)
Hallo si bine te-am gasit Narnia!
In primul rind doresc sa-ti multumesc pentru uraraile oferite cu ocazia zilei mele de nastere de pe forumul-CULINAR si in al doilea rind pentru minunata reteta, care imi face cu ochiul!
Momentan, am c-am facut dulciuri cu aluat de drojdie,, poporul meu a ajuns la saturatie.Acvum mi-au spus sa le fac altceva,ceva ciocolataos poate(??!!)
In ori ce caz, cind o sa apara iarsi pofta o sa revin aici la tine dupa reteta.
Pina atunci un WE.placut alaturi de cei dragi si spor mult, nu numai la bucatarie!
Cu prietenie
Laura S.
Hello, Laura !
Sunt realmente onorata de vizita ta, blogul tau este unul dintre primele bloguri culinare pe care l-am vizitat vreodata si care m=-a impresionat. Are loc de cinste in folderul favorite. La noi in familie esti o persoana cunoscuta si foarte apreciata, in special datorita aluatului de la mini pizza rapide care ii place foarte mult copilului si pe care il fac de cel putin doua ori pe saptamana. :)
Urarile pentru ziua ta sunt sincere si le-am facut din toata inima, iar in ce priveste multumirile, eu sunt cea care iti multumesc pentru toate bunatatile pe care ni le impartasesti.
Un week-end placut iti doresc si eu si mult succes in tot ceea ce faci.
Cu drag, Narnia !
Arata asa de bine,in Romania se gasesc de obicei acesti colaci la targuri si se vand destul de scump,in schimb mirosul lor este inconfundabil,la fel ca si gustul si aspectul.
Presupun ca ai tai sunt inca si mai buni,astept cu nerabdare un momentul in care voi avea putin timp liber,si atunci am sa-i fac si eu cu siguranta.
Multumim pt. reteta!
multumesc frumos. Nu arata chiar asa bine, mie mi-a fost teama sa nu se lipeasca de sticle si le-am uns cu mult ulei, asa ca mi-au alunecat de pe sticla si nu arata asa cum as fi vrut. Eu n-am vazut niciodata in Bucuresti, stiu ca intr-o vreme vazusem la televizor si am cautat prin oras, dar nu am gasit. Aici nici atat nu am de unde sa iau si cum copilul a tot pomenit de cateva ori de ei, am cautat pe internet si am incercat acasa, sa-i fac pofta. Daca iti gasesti timp sa-i faci, sper sa va placa si sper sa revii sa-mi spui cum ti s-au parut.
Cu mult drag !
deci...este absolut geniala reteta...mai ales partea cu sticlele si borcanele!!!
Ma bucur ca-ti place. Ideea nu-mi apartine, dar am incercat-o cu succes, chiar daca n-au aratat ca cei de la mama lor, macar ai mei si-au facut pofta. :)
hi there you will find lots of vidios on youtube showing these being made my wife is romanian and i am english both living in ireland and i am just making a 9 form (the things used to hold the dough while cooking over coals) machine to sell the cakes at shows and rallies here. we will try your recipe. well done yours look good and tasty, regards paul and lucia
Vând set profesionist de făcut Kürtös Kalács, electric, de ultimă generație alcătuit dintr-un cuptor electric, un aparat de frământat si un aparat de facut fâșii porționate. Relații la tel. 0721284869.
Oferim linie de fabricare kurtoskalacs in custodie
Pregatire technica si technologica gratuita
Taxa de redeventa in functie de vanzare.
Vezi siteul www.dolfi.ro
Albert Levente adm dolfikurtoskalacs
Vand aparat,cuptor,gratar, din inox nou pentru kurtos kalacs ,colac,cozonac(cozonaci) secuiesc . Produsul este professional , nou pe gaz cu doua arzatoare infrarosu ,are 8 axe ,produce 48 bucati pe ora,sunt cele mai bune din gama lor.oferim suport video cu procesul de fabricatie si reteta originala(ungara).livrarea se face din stoc. Pretul este de 1290 euro si cuprinde intreg pachetul cu toate accesoriile (support inox,forme lemn fiert cu insertie inox,capac sticla termorezistenta ,arzator piezo )telefon 0753828206
SCMPETEO !!!!!!Am facut o super-gafa! Am postat comentariu la dobos, deci greseala e pe jumatate iertata in sensul ca-ti citesc si studiez cu interes retetele.....VAI-VAI-VAI!!!!!!!
Thank you very much, Paul and Lucia, I hope you enjoyed them. Kind regards. :)
Hahaha, nu-i nici o problema, posteaza unde vrei, gasesc eu mesajele pana la urma. :)Multumesc mult pentru interes, ma bucur sincer ca va plac si multumesc mult ca ai spus ca se turtesc daca ii coci cu sticlele culcate.
Post a Comment