Pentru foi avem nevoie de 3 oua, 9 linguri lapte, 9linguri de ulei, 9linguri de zahar, 1,5 lingurite amoniac stins in lamaie, esenta de vanilie, cca 4 cani si jumatate de faina.
Pentru umplutura am folosit 7 mere mari, 150 gr zahar pudra, o fiola esenta de vanilie, o lingurita de scortisoara, zeama de la o lamaie. Cantitatile de zahar/aromes se pot modifica, desigur, in functie de gustul fiecaruia sau de cat de acre sunt merele.
Ingredientele pentru aluat se amesteca si se framanta putin, pana cand se obtine o coca nu foarte neteda. Se mai poate adauga faina, daca mai e nevoie, pana cand se ajunge la aceasta consistenta.
Se imparte aluatul in trei parti egale, se intind foi care se coc pe rand, pe fundul tavii pensulate cu ulei , in cuptorul incins in prealabil.
Foile se coc la 210-220 grade Celsius (415 grade F). Atentie, nu trebuie tinute mult, doar 5-6 minute, pana cand devin putin aurii, in alt caz, se pot intampla accidente.
Se lasa sa se raceasca ( se intaresc foarte mult cand sunt reci si devin casante, deci trebuiesc manevrate cu grija).
Cat timp se racesc foile se curata merele de coaja si se rad pe razatoarea mare, avand grija sa fie stropite periodic cu zeama de lamaie, pentru a nu-si schimba culoarea.
Peste merele rase se adauga zaharul pudra, scortisoara si vanilia si se amesteca bine pana cand se topeste zaharul.
Prima foaie de aluat se aseaza intr-o tava mare (sau chiar in tava de aragaz, peste ea se pune jumatate din compozitia de mere si de niveleaza frumos cu un cutit.
Se aseaza peste ea a doua foaie si se repeta procedeul cu merele. Deasupra se pune ultima foaie.
Prajitura astfel montata se lasa 24-48 ore, timp in care sucul din mere inmoaie foile. Este de preferat ca peste prajitura sa fie asezata o tava mai grea , astfel incat foile sa fie usor presate. Cand prajitura s-a inmuiat foarte bine, se taie, se pudreaza cu zahar sau se glazureaza.
Cateva observatii:
Compozitia de mere se poate cali, pentru cine prefera, este buna si astfel pregatita, dar trebuie sa fie lasate pana scade din suc, compozitia nu trebuie sa fie excesiv de zemoasa.
Este important ca merele sa fie rase pe razatoarea cu gauri mari, altfel prajitura are prea mult suc si foile se inmoaie prea mult, isi pierd tinuta.
Cand foile se baga in cuptor, trebuie urmarit cu atentie sa nu se rumeneasca prea tare, temperatura fiind ridicata, se coc destul de repede. Cand sunt calde, se desprind usor de pe tava, fiind moi, dar cand se racesc se intaresc.
2 comments:
N-am stiut ca exista Alba ca zapada cu mere...eu am facut varianta clasica, dar de tinut minte reteta ta.
Nu stiu daca nu are un alt nume, eu i-am pus asa pentru ca foile sunt de alba ca zapada si nu stiam cum se numeste. E foarte buna, are un gust dulce, dar in acelasi timp racoritor, datorita merelor. Cineva a probat reteta, dar a facut-o cu 4 foi, iar stratul din mijloc l-a umplut cu o crema. I-a placut foarte mult. Sper sa va placa si voua, daca te hotarasti sa o incerci si sper sa revii cu impresii.
Post a Comment