Monday, October 26, 2009

Tort Foret Noire ( Padurea Neagra)

 

 

 

DSCF7440s_wm

Foret noire ( sau tortul Padurea Neagra )este unul dintre torturile noastre preferate, din cand in cand cumparam cate unul, iar daca nu avem nimic de sarbatorit, inventam ceva. Am tot cautat o reteta care sa-mi placa, si pe forumurile frantuzesti si in limba engleza, dar pana la urma m-am oprit la o reteta postata de Simona E. pe culinar.ro. Am facut doar mici modificari, in functie de ce am avut si de gusturile noastre.

 

Pentru blat am avut nevoie de: 6 oua,  6 linguri lapte ( sau apa), 200 g faina ( eu am folosit din cea care creste singura, dar nu e obligatoriu ) , 250 g zahar, o jumatate de plic de praf de copt ( al meu este pentru 500 g faina), o fiola de esenta de vanilie, 50 g cacao

 

Pentru jeleul de visine am folosit: un borcan mare de compot de visine fara samburi, 20 ml tuica prune ( ar fi trebuit tuica de visine sau visinata, dar nu am avut), 4 foi de gelatina ( a fost prea mult, ar fi fost deajuns 2-3 ).

 

Pentru frisca am folosit: 800 ml smantana lichida pentru frisca, o felie de lamaie, 80 g zahar

 

Cu o seara inainte am scurs compotul din borcan si l-am pus deoparte, iar visinele le-am acoperit cu tuica de prune ( cine are visine din visinata nu trebuie sa mai treaca prin etapa asta, le poate folosi direct pe acelea, iar visinata poate fi folosita in loc de tuica ). Le-am lasat peste noapte sa se imbibe in alcool.

 

Dimineata am preparat blatul astfel :

 

Am amestecat faina cu praful de copt si cacaoa si le-am cernut.

 

DSCF7400s_wm (Large)

Am separat ouale. Am batut galbenusurile cu zaharul si laptele  pana cand s-au albit si si-au dublat volumul.

Am batut spuma tare albusurile, apoi le-am amestecat treptat in galbenusuri, amestecand delicat, de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.

 

DSCF7404s_wm (Large)

Am adaugat apoi treptat amestecul de faina, amestecand in acelasi mod.

 

DSCF7406s_wm (Large)

Am obtinut o compozitie destul de densa si usor lipicioasa pe care am turnat-o intr-o tava de tort, cu diametrul de 26 cm.

 

DSCF7409s_wm (Large)

Am copt blatul la 180 grade Celsius pana cand la proba,  scobitoarea a iesit curata (cca  40 minute ). Al meu a crescut foarte mult si s-a crapat in partea de sus, da nu m-a deranjat, partea respectiva oricum am inlaturat-o, blatul fiind foarte inalt.

 

DSCF7414s_wm (Large)

L-am lasat sa se raceasca 2-3 minute, apoi l-am scos cu grija din tava si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.

 

DSCF7415s_wm (Large)

In timp ce blatul s-a racit, am pregatit jeleul. Am incalzit compotul amestecat cu 20 ml tuica pana aproape de punctul de fierbere, apoi l-am lasat sa se racoreasca( nu prea mult ).

Am pus gelatina la inmuiat in apa rece cateva minute, conform instructiunilor de pe plic.

 

DSCF7410s_wm (Large)

Am stors-o si am adaugat-o in compotul cald, amestecand foarte foarte bine pentru omogenizare.

 

DSCF7411s_wm (Large)

Am lasat-o sa se raceasca. Pentru ca am pus mai multa gelatina, amestecul meu s-a intarit prea mult,

 

DSCF7420s_wm (Large)
astfel incat am fost nevoita sa il pun cateva secunde la microunde si sa amestec foarte bine pentru a ii schimba consistenta.

 

Cat timp s-a racit/intarit jeleul, am facut frisca.

 

DSCF7416s_wm (Large)

Am pus smantana lichida intr-un vas de plastic si am mixat la viteza mare  pana cand a inceput sa se intareasca putin. Am adaugat zaharul si am mixat in continuare. Am scazut viteza mixerului si am stors felia de lamaie, mixand in continuare pana cand frisca a fost tare. Am pus vasul in frigider.

 

DSCF7417s_wm (Large)

Atentie, dupa ce se adauga lamaia nu se mai amesteca mult, altfel frisca se unteste !


Cand blatul a fost complet rece, l-am taiat in 3 felii cat mai egale ( mie mi-au iesit 4 felii din blat, dar una nu am pus-o ).

 

DSCF7423s_wm (Large) 
Am scos visinele din tuica in care au stat si am pus deoparte 15 bucati.

 

Am insiropat primul blat cu o parte din tuica in care au stat visinele. Pentru ca nu era destul de insiropat si nu am vrut sa pun prea mult alcool, am completat insiroparea cu lapte simplu.

 

Am uns blatul cu jumatate din jeleul de visine si am pus deasupra jumaate din visine.

 

DSCF7425s_wm (Large)

Am pus o treime din frisca peste si am nivelat cat mai bine, incercand sa nu mut visinele. Pentru ca a mers destul de greu, la urmatorul strat am procedat altfel.

 

Am adaugat am doilea blat, l-am insiropat tot cu tuica si lapte, am adaugat jelul, am nivelat, am adaugat frisca, am nivelat, apoi am infipt in ea restul de visine ( exceptandu-le pe cele 15 puse deoparte ).

 

DSCF7426s_wm (Large)

Am pus ultimul blat, l-am insiropat ca si pe celelalte, apoi am imbracat tot tortul cu frisca ramasa. Am presarat deasupra granule de ciocolata ( se poate folosi ciocolata rasa sau sub alta forma ) atat deasupra cat si pe laterale.

 

Cu ajutorul unui posh, am facut un cerc din  moturi de frisca pe marginea tortului si un mot in mijloc si am infipt in fiecare mot cate o visina scursa.

 

DSCF7427s_wm (Large) 

E un tort usor, care noua ne place foarte mult … ne bucuram de fiecare visina pe care o gasim in el.

Pentru cei care au copii sau nu doresc sa consume alcool, se poate inlocui tuica/visinata cu mai mult compot, dar gustul nu mai e la fel.

 

DSCF7439s_wm (Large)

Noi n-am avut rabdare sa-l lasam pana a doua zi si am mancat cate o felie chiar in seara zilei in care l-am  facut.

11 comments:

Cat said...

Vai cat de bine poate sa arate ! Felicitari !
Poti sa imi trimiti si mie o feliuta ?

Narnia said...

Multumesc frumos.
Din cel postat nu, s-a terminat inca de saptamana trecuta, dar pentru tine as face oricand altul proaspat.

Livia said...

Sooper arata tortul tau, e o reteta interesanta pe care n-am mai vazut-o pana acum, dar la cate "Paduri negre" sunt nu ma mai mir :D. O sa si varianta asta.

Livia said...

Gandindu-ma la o felie din tortul tau , am mancat un cuvant :)), o sa "fac" si varianta asta!

Miha said...

Super arata tortul tau!

Mie nu-mi place tuica. As incerca cu niste coniac! :))))

Miha said...

Niste premii te asteapta la mine! ;)

Narnia said...

Multumesc frumos, Livia. Nici eu nu am mai vazut reteta asta, dar e singura care seamana foarte bine cu Foret Noire-ul pe care-l cumparam noi. Asta e motivul pentru care m-am oprit la el.
daca te hotarasti sa-l incerci si ai, incearca-l cu visinata, o sa fie mult mai bun.

Narnia said...

Merci frumos, Miha. Nici mie nu-mi place tuica, dar nu aveam alt alcool decat votca, gin si whisky. Ar fi fost mult mai fain cu visinata. oricum, tuica nu s-a simtit deerangjant datorita faptului ca au stat visinele in ea si i-au schimbat aroma. Coniacul o sa-i dea un gust bun, sunt convinsa. Multumesc frumos pentru premii. :)

Livia said...

Si de la mine 2 premii ;)
Da voi incerca cu siguranta si tortul asta, cred ca merg visinele direct din visinata, atunci nu mai trebuiesc "imbatate".

Narnia said...

Ma rasfeti, draga Livia. Culmea e ca exact cele doua premii le primisem de la Miha si vroiam sa ti le ofer si tie. Sper ca nu te deranjeaza daca le vei primi inca odata, si de la mine. :)

Anonymous said...

ii ok reteta, doar ca borcanul de visine fie il imparti in doua...jumatate pentru jeleu, jumatate pentru ornatul tortului...fie iei 2 borcane de visine...eu am folosit pentru jeleu cirese in loc de visine si a iesit foarte bun...oricum, felicitari pentru cum ti-a iesit tortul :)

Post a Comment