Ieri am facut prajitura “Opera”, prajitura preferata a domnului barbat, care, de cate ori mergem in Franta, nu rateaza ocazia de a o savura … am gasit si pe alte meleaguri, dar gustul difera foarte mult.
Cautam de mult timp o reteta care sa-mi placa si dupa ce am studiat mai multe, m-am oprit la reteta postata de Cristina K … si nu-mi pare rau, e poate cea mai fina si eleganta prajitura pe care am facut-o vreodata. N-am facut decat o singura abatere de la reteta, la blat in loc de 4 oua intregi am folosit cele 4 galbenusuri ramase si 2 oua intregi.
Prajitura este compusa din 4 blaturi si 3 tipuri de crema: bavareza, de cafea si ganache si sirop.
Ingrediente pentru toata prajitura: 12 oua ( din care la 10 se separa albusurile de galbenusuri) , 550 g zahar, 140 g faina, 240 ml lapte, 110 g migdale macinate, 340 g ciocolata amaruie, 500 ml smantana pentru frisca, 225 g unt, 3 plicuri de ness decafeinizat, o fiola esenta vanilie, o fiola esenta rom, 5 g gelatina, o lingurita de praf de copt.
Eu am inceput prin a separa albusurile de la 10 oua pe care le-am pus deoparte, impreuna cu 4 galbenusuri si cu cele 2 oua ramase , pentru prepararea blatului. Am preferat sa incep cu prepararea cremelor, deoarece necesita un timp mai mare de racire decat blatul.
Pentru crema bavareza am folosit: 240 ml lapte, 90 g zahar, 3 galbenusuri, o fiola de esenta de vanilie, 5 g gelatina, 170 g ciocolata amaruie, 360 ml smantana pentru frisca.
Am amestecat zaharul cu laptele si le-am pus la foc mic pana aproape de punctul de fierbere, apoi am turnat treptat peste galbenusurile mixate in prealabil intr-o craticioara, amestecand continuu.
Am pus craticioara pe bain marin, amestecand in continuare pana cand crema s-a ingrosat putin.
Am turnat crema intr-o cana mare , umpland-o pana la jumatate ( atat vom folosi din ea).
Cat timp s-a racorit putin, am pus la inmuiat 3 foi de gelatina ( 5 g ) Am lasat-o putin sa se racoreasca, apoi am adaugat o fiola de esenta de vanilie si gelatina stoarsa. Am amestecat bine pana la omogenizarea completa.
Am mixat smantana pana cand a capatat consistent unei crème ( deci nu pana la stadiul de frisca).
Peste ciocolata topita pe baie de aburi si luata apoi de pe foc, am adaugat crema cu gelatina, amestecand bine ( nu e recomandabil sa lasati vasul pe foc, gelatina se poate altera si crema nu se va mai intari),
apoi smantana batuta, continuant sa amestec pana cand s-a omogenizat.
Am lasat-o sa se raceasca, apoi am pus-o in frigider.
Pentru crema de cafea am folosit: 25g apa+ o lingura, 3 plicuri mici de ness decafeinizat, 140 g zahar, 3 galbenusuri, 225 g unt.
Am topit nessul intr-o lingura de apa fierbinte.
Untul l-am pus 20 secunde la cuptorul cu microunde si apoi l-am amestecat putin cu lingura sa se inmoaie.
Apa si zaharul le-am pus la foc si am obtinut un sirop pe care l-am turnat fierbinte peste galbenusuri in timp ce le mixam.
Am continuat sa mixez pana cand s-au racit, apoi am adaugat treptat untul si la sfarsit nessul dizolvat. Am pus crema la frigider. N-am reusit sa fac poza cremei de cafea, dar culoarea si consistenta de va vedea la pasii ansamblarii.
Pentru crema ganache am folosit: 140 ml smantana pentru frisca, 170 g ciocolata amaruie.
Am pus smantana la foc si am incalzit-o foarte bine ( fara sa o fierb). Am rupt ciocolata bucatele si am turnat peste ea smantana fierbinte, amestecand foarte bine pana cand ciocolata s-a topit complet si compozitia a fost complet omogena.
Crema nu se pune la frigider, altfel risca sa se intareasca prea tare.
Pentru sirop am folosit: 100 g zahar, 100 ml apa, o fiola esenta de rom.
Am pus la fiert apa cu zaharul si pana cand zaharul s-a topit complet. Le-am luat de pe foc, am lasat sa se raceasca si am adaugat o fiola de esenta de rom.
Pentru blat am folosit: 10 albusuri+ 2 oua intregi+ cele 4 galbenusuri ramase, 220 g zahar, 140 g faina, o lingurita de praf de copt, 110 grame de migdale fin macinate.
Am amestecat faina cu praful de copt si migdalele si le-am cernut impreuna. Am impartit zaharul in doua.
110 grame de zahar le-am amestecat cu cele 4 galbenusuri si cele 2 oua intregi, mixand foarte bine pana cand si-au dublat volumul si s-au albit.
Am batut cele 10 albusuri spuma tare, apoi am adaugat treptat in ele restul de 110 g zahar, mixand in continuare .
Jumatate din ele le-am incorporate treptat in amestecul de galbenusuri, amestecand delicat, de sus in jos, avand grija sa nu scot aerul din compozitie.
Am adaugat apoi cate putin din amestecul de faina, continuand sa amestec incetisor. Am incorporat apoi si cealalta jumatate de albusuri, in acelasi mod.
Cantitatea este potrivita pentru 4 foi cu dimensiunea de 30X30 cm, dar eu nu am o astfel de tava, asa ca am copt 3 foi in tava de aragaz cu dimensiunea de 30/40 si am taiat apoi cate o fasie de 10 cm din care am construit o foaie.
Am pus deci o treime din compozitie in tava tapetata cu hartie de copt si am nivelat. Am copt fiecare foaie la 200 grade Celsius timp de 7-8 minute, apoi le-am lasat sa se raceasca.
Cum blaturile s-au racit destul de repede, am scos cremele din frigider si am inceput ansamblarea prajiturii.
Am taiat intai, asa cum am spus, cate o fasie din fiecare blat cat sa-mi ajunga pentru a construe inca unul.
1) Am asezat primul blat in tava, l-am pensulat cu sirop si am intins peste el jumatate din crema de cafea.
2) Am asezat deasupra blatul din 3 bucati, l-am pensulat cu sirop si am pus peste el toata crema bavareza.
(Din pacate nu am poza la acest pas, ai mei erau infometati si tot veneau in bucatarie sa intrbe cand mancam).
3) Am pus cel de-al treilea blat, l-am pensulat cu sirop si am intins peste el jumatate din crema ganache
4) Am pus ultimul blat, l-am uns cu sirop si am intins deasupra restul de crema de cafea. L-am pus la congelator ( frigider foarte rece) pana cand crema s-a intarit sufficient ( 10-15 minute), apoi am adaugat peste ea restul de crema ganache si am intins-o cu grija.
Am pus prajitura la rece.
Se taie cand s-a racit, cu ajutorul unui cutit fierbinte bine ascutit, inmuiat in apa fierbinte si sters de fiecare data.
Eu am taiat-o dupa numai 2 ore, cand cremele nu erau inca foarte bine inchegate, dar domnul barbat n-a mai avut rabdare pana a doua zi.
E o prajitura foarte fina pe care o poti servi cu mandrie si celor mai pretentiosi musafiri, nu e recomandabil insa sa te apuci de ea daca ai probleme cu timpul si nu te inarmezi cu rabdare.
O sa pastrez reteta pentru ocazii speciale si o recomand cu caldura oricui are rabdarea si curiozitatea de a o incerca.
Multumirile noastre calduroase Cristinei K pentru reteta.
20 comments:
Arata atita de faina, dar cere si ceva timp pt. preparare ! O saptamina minunata Cami
Intr-adevar, Cami, iti rapeste ceva timp. Mie mi-a luat cam jumatate de zi sa o termin, e adevarat ca am facut in acelasi timp si o zacusca de vinete asa cam am alternat. Nu e o prajitura pe care sa o faci in mod curent, dar pentru ocazii speciale merita efortul si timpul, cu siguranta. :) O saptamana frumoasa si tie. :)
o, my!cat de bine poate sa arate... cred ca are un gust minunat!:D
Multumesc mult, Diamond. Are intr-adevar un gust minunat. Copilul cand a vazut-o terminata ( o vazuse in timpul pregatirii si nu era prea impresionat ) a zis ca arata ca in filme , iar dupa ce a gustat a zis ... ca si gustul e ca-n filme. :))
Ce prajitura frumoasa ai facut! Felia aia e de vis. Pare a fi o reteta tare coplicata, dar poate odata o voi incerca si eu, sectiunea ta m-a convins!
Narnia, nu ma pot abtine sa nu-ti spun si eu ca "Opera" ti-a iesit foarte frumoasa!
Iti multumesc mult ca din toate retetele gasite te-ai oprit tocmai la cea trecuta de mine si ma bucur nespus ca aceasta prajitura a fost atat pe gustul tau cat si al familiei tale!
O saptamana minunata in continuare!
Multumesc frumos, Livia. Reteta nu e simpla, dar nici imposibila, E doar mai migaloasa pentru ca sunt mai multe creme, care trebuiesc lasate sa se raceasca, plus blaturile, plus ...vasele murdare. :))
Dar merita incercata, sa stii atunci cand ai timp.
Pe mine m-a convins sectiunea Cristinei K, altfel nu ma apucam de ea. :)
Multumesc tare, tare mult, Cristina. Si pentru reteta si pentru amabilitatea de a veni sa-mi scrii aceste cuvinte frumoase. Reteta ta era foarte frumos explicata, pozele facute ajuta mult pe cine o incearca prima data, iar poza cu sectiunea m-a convins definitiv ca trebuie sa o fac. Felicitari sincere pentru rabdarea si talentul tau. :)
O saptamana minunata si tie. Cu drag, Narnia. :)
oups, cum de am sarit-o eu pe asta?! Ce buna trebuie sa fie! Si inca o reteta de notat la catastif....fata mea mai usor ca nu tin pasul;). Pup mare
Incerc sa recuperez pentru pauza in care n-am postat nimic de mancare. :)) Reteta asta merita cu prisosinta timpul investit. Si eu te pup.
eu vad ca pe punga de pudra de migdale scrie in olandeza(speciaal aanbod). Locuiesti in Olanda/Belgia? sau le-ai achizitionat de acolo?
Ai dreptate, Laura. Am avut niste drumuri si in Olanda si in Belgia in perioada respectiva. :)
O prajitura la care imi sta gandul de ceva vreme ... delicios arata ! Felicitari !:)
E deosebita, Mirela,dar cere mult timp sa o faci. :) Multumesc mult si scuze pentru ca raspund atat de tarziu, am avut o problema cu rubrica de comentarii si doar in seara asta am vazut ca exista comentarii noi. Le-am reparat acum. :)
We are a bunch of volunteers and opening
a brand new scheme in our community. Your web site offered
us with useful information to work on. You have performed a formidable process and our whole group might
be grateful to you.
Visit my website how to lose weight fast for women
Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
Extremely helpful info particularly the last part :) I care for
such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time.
Thank you and good luck.
Review my page diet plan for women
Buna seara! S-au pus albusuri la vreo crema? La blat apar cele 4 galbenusuri ramase. As vrea sa incerc acest tort.
Buna seara, Mihaela. Scuze pentru intarzirea cu care iti raspund. Nu, nu am folosit albusuri la nici-o crema. Distribuirea celor 12 oua se face in felul urmator:
Crema de cafea: 3 gabenusuri
Crema bavaeza: 3 galbenusuri
Blat- 4 galbenusuri+10 albusuri+ 2 oua intregi
deci 3+3+4 =10 galbenusuri+ 10 albusuri= 10 oua+ 2 oua intregi= 12 oua
Eu prefer sa separ si sa repartizez ouale in castronase separat, inainte sa incep prepararea cremelor/blatului. Succes cu prajitura! :)
Am facut-o acum vreo 3 ani pt ziua fiului meu iar azi,înarmată cu răbdare am facut-o din nou.
Fff buna.Merita tot efortul.
Nu e atat de greu de facut cum pare la prima vedere, doar ca sunt multe vase de spălat.
Post a Comment