Sunday, September 6, 2009

Gogosi umplute cu gem

 

DSCF6753s_wm

Aseara, domnul meu a avut pofta de ceva dulce si cum nu mai facusem demult gogosi, am trecut la treaba. Am folosit reteta de aluat a Pocai, de pe culinar, care spunea ca a gasit-o postata pe un alt forum de Marbela.

500 g faina (+ 50 g pentru a infaina mainile si masa la framantat) , 4 linguri de zahar, 2 oua intregi si un galbenus, 200 ml lapte caldut, 25 g drojdie proaspata, un praf de sare, 2 plicuri de praf de vanilie, o fiola de esenta de rom, o lingura de coaja rasa de portocala  de la borcan. ( rad intotdeauna coaja portocalelor sau lamailor pe care  le cumpar, o amestec cu zahar si o pun in borcan la frigider. O folosesc doar dupa minim o saptamana, altfel inca mai pastreaza din amareala), gem de prune pentru umplut gogosile.

DSCF6716s_wm

Am facut o maia din drojdie, o lingurita de zahar si putin lapte si am pus-o la crescut in mijlocul fainii. Am batut ouale,

DSCF6714s_wm

apoi am adaugat zaharul, sarea, vanilia, romul si coaja de portocala si le-am batut bine impreuna.

DSCF6719s_wm 

Cand maiaua a crescut

DSCF6717s_wm

Se adauga peste ea amestecul de oua.

DSCF6721s_wm 

Se amesteca adaugand treptat cate putin lapte, apoi se framanta foarte bine, pana cand devine elastic. La framantat aluatul este usor lipicios, astfel incat am fost nevoita sa infainez mainile destul de des, dar am urmat sfatul lui Pocahontas si am avut grija sa nu folosesc mai mult de 50 g faina pentru infainat.

DSCF6724s_wm 

L-am lasat la crescut  pana cand si-a dublat volumul, apoi, fara sa-l mai framant, l-am taiat in doua parti, din care am intins doua foi, nu prea groase. Am avut grija ca foile sa n aiba urme de faina pe ele pentru a le putea lipi ulterior.

Pe prima foaie am facut forme cu ajutorul unui pahar cu gura ingusta, dar nu am taiat aluatul, ci doar am facut cercuri. Am pus in mijlocul fiecarui cerc cate o lingurita mica de gem de prune ( e bine ca gemul sa fie mai tare pentru a nu curge)

DSCF6738s_wm

Din a doua foaie am taiat cercuri, cu ajutorul aceluias pahar.

DSCF6740s_wm

Am luat cate un cerc din aluat si am lipit cu mare grija peste partile cu gem, presand bine marginile.

DSCF6741s_wm

Le-am pus  la crescut pana cand s-au umflat bine si au devenit foarte usoare si pufoase.

DSCF6742 s_wm

Le-am prajit in mult ulei bine incins, nu mai mult de doua odata, deoarece se fac foarte repede si se pot arde.

DSCF6745s_wm

Le-am  intors rapid de pe o parte pe alta, deoarece se colorau aproape instantaneu. Le-am pus la scurs pe hartie absorbanta si le-am lasat sa se raceasca. Au iesit destul de multe,

DSCF6747s_wm

o parte le-am pudrat cu zahar pudra, iar o parte le-am lasat nepudrate. Au fost foarte bune in ambele variante.

DSCF6749s_wm

Am facut o singura gogoasa neumpluta, iar ulterior mi-a parut rau, a fost extraordiar de buna si fara gem, foarte aromata si pufoasa. data viitoare o sa umplu doar jumatate.

Ne-au placut foarte mult, le-am mancat in loc de cina, iar azi dimineata la dejun am terminat si ce mai ramasese. Multumim  Pocai si Marbelei.

4 comments:

CamiWitt said...

Au iesit foarte frumoase ! Daca pot sa-ti dau un tip-unge marginile cu putin lapte si daca doresti sa iti iasa cu un guler alb la mijloc de jurimprejur le ti in ulei cu ajutorul la o supiera. Ideal ar fi facute in friteoza pentru cartofi prajiti. O seara placuta ! Cami

Narnia said...

Merci frumos pentru tip, nu le-am uns niciodata cu lapte, nu stiam. Friteoza mea e in cutie, fac prea rar cartofi prajiti ca sa merite s-o folosesc, asa ca le-am prajit intr-un wok, mi s-a parut cel mai potrivit deoarece nu a fost nevoie sa folosesc mult ulei, avand fundul ingust nivelul uleiului a fost ridicat.
O seara placuta si tie si multumesc. :)

Ina Todoran said...

Narnia, gogosi ca ale tale mancam pe vremuri intr-un mic fast-food din Cluj unde cred ca se gaseau cele mai bune gogosi din cate am mancat! Se faceau pe loc, deci nu erau congelate, erau pufoase, aromate iar zaharul pudra de deasupra le dadea un ultim kick! Ai un blog superb, f frumos aranjat, poze clare si curate. Ce mai... voi mai reveni cu placere! Numai bine!

Narnia said...

Exact asa mancam si noi in copilarie, doar ca gogosile erau mai mari. Le framantau acolo, la gogoserie, mirosea pe toata strada. Uneori cumpara mama cand se intorcea de la serviciu si venea cu ele calde acasa, erau minunate. Sa spun drept, oricat de pufoase mi-ar iesi gogosile, niciodata nu mi s-a parut ca au suplete aia.
Multumesc mult pentru vizita si pentru cuvintele tale, eu iti admir de mult blogul si retetele, nu stiu daca ti-am scris vreodata asta. :)
Te astept oricand cu drag ! Numai bine si tie. :)

Post a Comment