Wednesday, March 19, 2014

Covrigi brasoveni

_DSC5467_wm_091

 

 

Pentru cei care au trait in Romania, dar locuiesc acum pe alte meleaguri, covrigii brasoveni sunt intotdeauna o amintire placuta. Nu vad insa  nici-un motiv pentru care sa-i tinem in stadiul de amintire, cand este atat de usor sa-i facem acasa. Eu ii fac destul de des, cel putin o data pe saptamana. Multumesc foarte mult pentru reteta, Geany (Forumul Arta culinara).

 

Aluat: 8g drojdie proaspata, 250 ml apa caduta, 1 lingurita de sare,1 lingura de zahar,1 lingura de ulei, 500g faina (sunt +/- 500g, in functie de faina folosita).

2 l apa, 3-4 linguri sare,  mac sau susan pentru decor.

 

Faina si sarea se pun intr-un vas. Drojdia se amesteca cu zaharul , se dizolva in apa caduta si se toarna in centrul fainii. Se amesteca si se framanta pana cand obtinem un aluat mai tare.  Se da aluatului forma unei bile, ungand usor mainile cu o lingura de ulei, se impacheteaza in  folie de alimente si se pune in frigider pentru 20-30 minute.

 

_DSC5445_wm_089

 

Inainte de a trece la prepararea covrigilor, punem la fiert intr-un vas mai mare 2 litri de apa si 3-4 linguri de sare, in functie de cat de sarati preferati covrigii.

 

Dupa ce aluatul s-a adihnit la rece, se scoate, se imparte in 6-8 parti egale si se da forma covrigilor, dupa metoda explicata aici. Daca preferati, puteti sa le dati forma rotunda, rasucind doua suluri subtiri de aluat unul in jurul celuilalt.

Nota: Este foarte important sa lipiti foarte bine aluatul, pentru a nu se desface la fiert.

 

_DSC5453_087_wm_DSC5454_wm_090

 

Cand apa clocoteste ( focul trebuie sa fie potrivit), adaugam cate doi covrigi, iar din momentul in care s-au ridicat la suprafata ii lasam sa fiarba cca 2 minute.

 

Scoatem cu o paleta covrigii, manevrandu-i cu grija, deoarece se desfac usor), ii presaram, fierbinti, cu susan sau cu mac ( si eventual sare mare) si ii punem intr-o tava de aragaz, imbracata in hartie de copt, sau direct pe un gratar de aragaz uns cu ulei. Repetam operatiunea pentru toti covrigii, apoi ii punem in cuptor, la temperatura maxima, 15-20 minute sau pana cand capata o culoare frumoasa, rumen-aurie.

Eu am cuptor electric, astfel incat pozitionez tava la nivelul cel mai de sus, chiar sub rezistenta foarte bine incinsa. Daca aveti un cuptor cu foc, e preferabil sa ii coaceti pe un gratar, la nivelul de jos, deasupra flacarii.

Asta e tot,ingrediente la indemana oricui, aluat nepretentios, efort minim si avem covrigi proaspeti in cca o ora.

 

_DSC5462_088

5 comments:

Micul said...

Narnia, ce ma bucur ca ai revenit. Super covrigi, ii am si eu pe lista.
Te pup cu drag.

Narnia said...

Multumesc mult, Micule! :)
O sa incerc sa fotografiez si sa postez mai des! :)

Anonymous said...

Cele mai bune oferte de zbor le puteti regasi pe www.flysky.ro !

Micul said...

Arata delicios ! :)

Laura said...

Mulțumesc :)

Post a Comment