Cum am incercat zilele trecute o reteta de lipii arabesti si, desi bune, mi s-au parut usor pretentioase, in sensul ca o mica greseala poate duce la un mare esec, am vrut sa incerc ceva diferit, cu un factor de risc mai mic.
Am folosit: 350 g faina, 50 ml ulei, un varf de cutit de sare, o lingurita mica de zahar, cca 180 ml lapte caldut, 10 g drojdie proaspata.
Am pus, faina, sarea, zaharul si uleiul intrun vas, am adaugat drojdia topita in putin lapte caldut, apoi am adaugat laptele si am framantat pana cand am obtiunt un aluat elastic, care nu se lipeste de maini/vas. Este bine sa nu puneti tot laptele deodata, ci incorporat cate putin, atat cat cere faina.
Am lasat aluatul sa se odigneasca 5 minute, api l-am impartit in 5 bucati.
Am pus la incins o tigaie, fara ulei sau altceva.
Pe masa presarata cu faina, am intins o foaie foarte subtire, aproape transparenta din una din bucatile de aluat si am copt-o rapid in tigaia incinsa . Nu trebuie tinute mult, doar cat sa se aureasca din loc in loc.
Se intorc repede cu o paleta se coc si pe cealalta parte, apoi se acopera cu un prosop. Cand s-au racit, se pun in punga de palstic pentru a ramane moi.
Observatii:
- Daca le folositi pentru shaorma sau altceva unde este necesar sa le rulati, este bine ca foile sa fie foarte subtiri inainte de a le coace, deoarece ele mai cresc putin in tigaie.
- Daca sunt copate imediat ce le-am intins, lipiile ies foarte bune si elastice, dar nu se vor desface, daca insa foile intinse sunt lasate 2-3 minute sa se odihneasca, lipiile se vor umfla la copt si se vor desface.
- Nu tineti prea mult lipiile pe foc, altfel vor fi pra tari si se vor usca repede.
18 comments:
Arata bine lipiile tale!Si eu de vreun an fac tare des,doar ca fac dupa reteta mea,inventata din pofta si necesitate...
Principalele diferente intre acestea si cele din cuptor? Pe care le preferi?
ce faine ti-au iesit!ai niste retete super!:d te pup dulce!
carmen, daca stiam ca ai o reteta de lipii bune, sigur o incercam. o sa o caut la tine si daca ai postat-o, incerc si reteta ta.
Sunt diferente, Ina. Cele de astazi sunt mult mai elastice, probabil datorita uleiului si laptelui, in plus au un gust mult mai bun. Cele la cuptor sunt putin mai uscate, deci nu atat de maleabile, mai mult, au dezavantajul ca se intaresc mai repede. Personal le prefer pe cele de astazi, sunt si mai gustoase si nu necesita mult timp.
Multuesc mult de tot, Diamond. :) In ce priveste retetele mele, la cate retete faine ai tu pe blog, asta e un mare compliment. Te pup si eu cu drag.
coucou belle fille, super lipiile.Nici nu ma asteptam altfel. Pupicei
P.S. te rog imi spui si mie cum iti semnezi pozele, cu ce program si cum faci.Pupici
Coucou, frumoaso. Au fost bune, bune, copilul deja mi-a dat tema de cercetare: cu ce mai putem umple lipiile. :)) Aseara a mancat cu filet américain, castraveciori murati si cartofi prajiti ( eu am adaugat cateva frunze de patrunjel proaspat si am renuntat la cartofi ). Pentru semnatura pe poze eu folosesc un program numit "Visual Watermark", am creat link-ul respectiv si acum il pot pune pe un folder intreg, cu toate subfolderele lui. Daca ai programul sau vrei sa poti sa ti-l procuri, o sa fac un tutorial sa explic cum sa iti ccreezi o semantura si cum sa-l folosesti. In cazul in care ai photoshop, am facut deja un tutorial pas cu pas unde am explicat cum sa pui semantura pe poza cu un singur click. Il gasesti la adresa de mai jos. http://narnia-s-kingdom.blogspot.com/2009/12/cum-facem-o-actiune-pentru-ne-semna.html
Daca ai nevoie de ajutor cu ceva, doar spune-mi si sunt aici. Te pup cu drag si sper ca esti mai bine. :)
Multumesc mult de tot, scumpica, am sa ma uit mai pe indelete la ce ai scris pentru photoshop. Eu nu l-am folosit pana acum, dar niciodata nu-i prea tarziu, probabil ca am sa te necajesc la timpul oportun cu intrebari si te rog deja inainte sa nu te superi. Te pupic muuuult
Poti sa ma intrebi oricand, draga mea. Cred ca ai adresa mea de e-mail, mi-o cere cand pun comentarii pe blogul tau, dar daca nu, spune-mi si ti-o dau. La nevoie, pentru tine mai fac un tutorial cu semnatura ta, exact asa cum o vrei, ca sa-ti fie mai usor. Te pup si eu. :)
Interesant si util blogul tau.O sa mai revin.Ma bucur sa te fi gasit !:)
@Lavana: Ma bucur mult sa aflu ca il gasesti util si iti multumesc mult pentru ca mi-ai spus. N-am mai postat de multa vreme pe blogul asta, dar sper ca intr-o zi sa am timpul si posibilitatea sa il readuc la viata. :)
este a 5-a oara cand le fac si de fiecare data parca ies si mai minunate ! sunt foarte incantata de reteta ta !
Incerc astazi reteta ,revin cu verdictul:)
Incredible points. Sound arguments. Keep up the amazing effort.
Also visit my web blog - walking calorie calculator
Excelenta reteta Narnia. Multumesc pentru fiecare explicatie in parte. Mi-au fost foarte utile.
Eu am pus apa in loc de lapte, si au iesit niste lipii perfecte. Data viitoare pun faina integrala, si ramane reteta preferata de lipii.
Te pup cu drag si astept sa te intorci aici.
Multumesc mult, ma bucur ca au iesit pe placut tau. Ma bate gandul sa reincep sa postez, poate imi fac curaj intr-una din zile. :)
Sa stii ca eu m-as bucura mult de tot. Si sunt sigura ca nu snt singura.
Te astept cu mare drag.
Post a Comment