Reteta a fost postata de KikenHana pe culinar si, desi eu si copilul nu suntem niste fani inraiti ai ciocolatei, am decis sa-l fac, domnul barbat e mare amator, iar in ultima vreme am facut doar dulciuri fara ciocolata.
Eu am facut varianta mai mica a tortului, cu doar 6 foi de blat.
Pentru blat am folosit : 6 oua, 150 g zahar, 75 g faina, 25 g amidon, sare, o fiola + un plic de vanilie.
Pentru crema am folosit: 4 oua, 180 g zahar, 150 g ciocolata amaruie ( eu am avut cu 55% cacao), 225 g unt.
Pentru caramel am folosit: 200 g zahar, 8 linguri apa, 4 linguri zeama de lamaie.
Am inceput cu prepararea foilor de blat. Am separat albusurile de galbenusuri.
Am batut galbenusurile cu zaharul si vanilia pana s-au albit.
Am batut albusurile cu sarea spuma tare, apoi le-am incorporat treptat in compozitia de galbenusuri, amestecand incet cu o lingura, de jos in sus, pentru a nu scoate aerul din ele.
Am adaugat treptat faina, amestecand incet, la fel ca la albusuri.
Pentru copt am folosit doar fundul unei tavi de tort cu pereti detasabili, cu diametrul de 26 cm. Am pus hartie de copt pe fundul tavii, am pensulat cu ulei hartia, apoi am pus 3-4 linguri de compozitie pe care am intins-o in strat subtire, cat mai uniform.
Am copt pe rand 6 foi, in cuptorul preincins la 180 grade Celsius, cu ventilatie, timp de 5 minute fiecare. ( in functie de cuptor, timpul poate sa difere putin. Folie sunt foarte moi si se lipesc usor, asa ca e recomandat sa fie manevrate cu grija.
Ca sa fiu sigura ca nu se lipesc, eu am pus fiecare foaie pe folie de aluminiu, presarata cu putin amidon ( chiar si asa, una tot s-a lipit ).
Am lasat folie deoparte si am trecut la prepararea cremei.
Am batut ouale cu zaharul foarte bine, pana cand s-au albit si si-au dublat volumul, apoi le-am pus in bain marie si am amestecat pana cand crema s-a ingrosat putin ( 8-9 minute),
apoi am adaugat ciocolata rupta cubulete si am amestecat incet pana cand a fost bine incorporata si crema a devenit destul de grosuta si lipicioasa.
Am pus vasul la racit , iar intre timp am frecat spuma untul, pe care l-am lasat in prealabil sa se inmoaie la temperatura camerei.
Cand crema a fost complet rece, am incorporat treptat cate o lingura de unt ( in mod normal se incorporeaza crema in unt, dar vasul in care era crema mea fiind mai mare, am procedat invers) amestecand bine dupa fiecare lingura pana la omogenizare.
Am pus crema in frigider.
Inainte sa incep prepararea caramelului, am luat unul dintre blaturi, l-am asezat pe folie de aluminiu unsa cu unt ( va recomand sa folositi hartie de copt ) si l-am taiat in felii, asa cum urma sa fie taiat pentru servire .
Am pus la foc mic, intr-o tigaie de teflon, zaharul, apa si zeama de lamaie. Nu este recomandat sa modificati cantitatile, cu o cantitate mai mica de lichid poate sa rezulte un caramel prea tare, care nu poate fi mancat, iar cu o cantitate mai mare poate sa rezulte un caramel “curgator”.
Am amestecat tot timpul pana cand zaharul s-a topit si amestecul s-a colorat auriu.
L-am lasat deoparte sa se limpezeasca, apoi l-am turnat peste blatul taiat.
L-am taiat cu un cutit cu lama incalzita, pe care am trecut-o prin ulei pentru a nu se lipi.
Totul fiind pregatit am trecut la ansamblarea tortului.
Am uns prima foaie cu un strat subtire de crema ( stratul nu trebuie sa fie mai gros decat foaia, altfel riscati sa nu va ajunga pentru tot tortul),
apoi am adaugat alta foaie si din nou crema, continuand pana la ultima foaie. Am imbracat apoi tortul intr-un strat subtire de crema, iar deasupra am pus bucatile de blat acoperite cu caramel.
E foarte buna, crema de ciocolata are un gust foarte fin. KikenHana spunea ca e recomandat sa fie scos din frigider cu 10-15 minute inainte de servire, dar noua ne-a palcut mai mult rece, direct din frigider.
21 comments:
Eu sunt o fana inraita a ciocolatei. asa cu nu pot sa spun decat "super, super, super" ! Si am si ochii mari cat cepele. :)))
Vai de mine cum arata... Felicitari! Asta e una din prajiturile mele preferate, am vazut-o si eu pe Culinar, dar mi s-a parut ca iasa foarte multa. O voi incerca cu siguranta, astept ocazia ;)!
Arata minunat,felicitari pentru blog,merita rasfoit zilnic!
Pe culinar Kikenhana a dat doua variante, una cu 6 si alta cu noua blaturi. Eu am facut varinata redusa si a iesit un tort normal, cu diametrul de 26 cm. Daca vrei mai putin, poti injumatatii si coci foile intr-o tava mai mica. :) Daca il faci te astept cu impresii.
Multumesc frumos, Goldieloks, si pentru vizita' si pentru cuvintele frumoase. Bine ai venit si te astept oricand cu drag.
Miha, am ras cu lacrimi, ma uitam la poza ta si imi imaginam cum se maresc ochii ... :)) Multumesc frumos. Lasa ca asa fac si eu la torturile tale sau la minunatiile de prajituri. Te pup cu drag.
La mine pe blog te asteapta un premiu, cand poti si ai timp te astept sa-l ridici!
Multumesc foarte mult, draga Livia. Am fost la tine si l-am ridicat, am sa-l ofer si eu la randul meu, imediat cum o sa am putin timp. :)
Mai am un premiu pt tine, le meriti!
Multumesc tare mult,Livia, inseamna foarte mult pentru mine. Le-am ridicat pe amandoua si le-am oferit si eu catorva persoane.
super! imi place la nebunie Dobosul, iar al tau arata fabulos.Felicitari!
Multumesc frumos, Gaby. Putea sa arate si mai bine, daca il faceam cu mai multe foi, dar era prea multa ciocolata pentru noi ( nu si pentru domnul meu insa :)) )
Arata nemaipomenit de binde !
Multumesc mult, Mirela! :)
Super reteta. Ideea in sine conteaza [referitor la sticle], ca despre aluat totul ar fi un aluat nu foarte pretentios, mai degraba un aluat de semi~cozonac. Bine e sa~ti respectam reteta si cu siguranta cu totii vom ramane multumiti si SUPER INCANTATI !!!!!!!!! TE PUPAM DULCE !!!!!!!! Un mic detaliu: am culcat sticlele si bietii kurtosi erau turtiti pe-o parte , in rest absolut superbi!!!!!!!I Inca odata MULTUMESC!!!!!!!!!!!
Am facut o gafa : dobosul nu e kurtos!!!!!!! VARA NU E IARNA!!!!! Vai, dar bag mana in foc ca ma iertati .MULTUMEC si va recomand din tot sufletul sa incercati si kurtosul si nu veti regreta.
Cu mare drag, ma bucur mult ca v-a placut kurtosul. In ce priveste comentariul la o alta reteta, nu-i problema, atat timp cat il citesc, poti sa postezi unde vrei. :)) Ideea cu sticlele am vazut-o si eu tot pe internet, la cheesecakeNY de pe forumul "Culinar", meritul ii apartine.
Scumpico, m-am bucurat ca mi-ai raspuns ca scuzele mele in legatura cu incurcarea retetelor , au fost acceptate. Am repetat reteta cu componentele date de tine si mi-a iesit super.In ceea ce priveste coptul, da-mi voie sa=ti impartasesc experimentul meu care m-a satisfacut: am pus in latul tavii o sticla de lapte veche de 1 l. , am cautat in podul bunicii niste sticle de pepsi de 0,250 ml {3 la numar] , pe care le-am imbracat in fasiile de aluat si am sprijinit gatul lor de sticla mare. Le-am pus la copt si in ciuda faptului ca nu se dechide usa cuptorului, am riscat dupa 15 min si am intors sticlele. Crede-ma , au iesit peste asteptarile mele! Pupucei...RV
RV, multumesc mult de tot pentru ca ai revenit si pentru informatia cu sticlele de lapte. Nu am asa ceva, dar pot improviza pornind de la ideea ta. Imi e foarte utila pentru ca ma gandesc sa-i fac maine. Te imbratisez cu mult drag, o idee intr-adevar salvatoare. Multumesc mult si iti doresc sarbatori fericite de Pasti!
Craciun fericit!!!! ERIKA [RV]
Multumesc mult, Erika! Un an nou plin de bucurii si impliniri! Ma bucur mult ca mai treci pe aici. :)
Post a Comment