Saptamana trecuta la supermarchet, mi-a cazut privirea pe niste conserve de compot de piersici si imediat am vizualizat o prajitura cu piersici. Cum in ziua urmatoare asteptam un musafir drag noua, am profitat de ocazie sa fac ceva dulce. initial am vrut sa fac tortul mayei cu piersici si cocos, dar copilului nu-i place cocosul. in final am combinat un blat de la prajitura preferata a Pocai de pe culinar, cu ideea de tort a mayei si cateva idei ale mele.
Pentru blat am folosit: 12 linguri zahar, 4 oua, 9 linguri de ulei, 10 linguri lapte caldut, 15 linguri faina care creste singura, o fiola de esenta de vanilie, o jumatate de plic de praf copt, ( Poca spune in reteta ca se pune un plic intreg, dar plicul meu de copt este pentru o jumatate de kg faina si ar fi fost prea mult) , o lingura plina de coaja de portocala rasa de la borcan.
Pentru crema am folosit un plic de budinca de vanilie, 600 ml lapte.
Pentru decorat am folosit piersicile dintr-o conserva mare de compot + plus o piersica proaspata foarte bine coapta.
Pentru jeleu am folosit plic de jeleu, 4 linguri zahar, sucul de la 2 portocale.
Pentru insiropat am folosit sucul de la o portocala si compotul din conserva.
Pentru blat am batut foarte bine ouale intregi cu zaharul ,
am adaugat coaja de portocala rasa si esenta de vanilie,
am adaugat treptat uleiul si am batut bine in continuare,
apoi am adaugat cate o lingura de faina, mixand bine dupa fiecare lingura pentru omogenizare.
Am pus compozitia intr-o tava de tort ( de 26 cm ) unsa cu unt si tapetata cu faina
si am copt la 174 grade celsius timp de 40 minute. Am testat cu scobitoarea si cand s-a copt l-am scos din forma si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar
Cand blatul a fost complet rece l-am taiat pe orizontala in doua felii. am pragatit un sirop din compotul din conserva si sucul de la o portocala. Prima felie am pus-o pe platoul unde urma sa ansamblez tortul si l-am insiropat cu jumatate din cantitatea de sirop.
Am preaparat budinca de vanilie conform instructionilor de pe plic, cu mentiunea ca am pus doar 600 ml lapte in loc de 750 cat prevedea reteta pentru a obtine o comporitie mai groasa.
Am uns blatul cu jumatate din budinca fara sa o las sa se raceasca, apoi am presarat peste ea piersici din conserva taiate cubulete.
Am insiropat celalalt blat cu o parte din siropul ramas ( sa nu se inmoaie prea tare si sa se rupa cand il mut ) l-am pus deasupra si am adaugat si restul siropului, avand grija sa acopar fiecare portiune de blat.
Am uns toata suprafata cu restul de budinca
si am decorat deasupra cu felii de piersici din compot, iar pe lateral cu felii de piersica proaspata.
Am facut un jeleu conform instructiunilor de pe plic, si am inlocuit o parte din apa cu sucul de la doua portocale.
Am turnat jeleul fierbinte peste tort, apoi l-am lasat sa se raceasca.
L-am pus in frigider si dupa cateva ore l-am taiat, nu puteam dormi fara sa mancam cate o felie.
Ne-a placut, a fost foarte usor si racoritor, nu excesiv de dulce.
Data viitoare cand am sa-l fac am sa pun putin mai multa budinca, mie personal mi-ar fi placut foarte putin mai cremos, altfel n-as schimba nimic.
6 comments:
foarte aspectuos, elegant si impresionant. imi aduceaminte de tortul ala melba cu piersici de la dr oetker.
felicitari !
Multumesc frumos, Cat. E usor de facut, iar eu nu sunt foarte priceputa la decorat, asa ca mi s-a parut cel mai simplu sa il acopar cu felii subtiri de piersica, nu cere mare maiestrie. Intr-un din zile o sa ma supar si o sa ma apuc de studiat arta decorarii, dar ... inca nu a venit ziua aia. O sa mai dureze ceva timp.
Miamiii, ce bun trebuie sa fie,a iesit si foarte frumos. Pupicei draguta
Sa stii ca a fost bun, racoritor si usor. L-am refacut dupa doua zile, dar cu un blat cumparat, vroiam sa fac ceva rapid. Azi am facut alt dulce, cu multa ciocolata de data asta, dar nu am timp sa ma ocup de poze, o sa postez zilele urmatoare, cel tarziu in week-end. Si eu te pup cu drag.
Acest tort pare tare bun si usor in aceeasi masura. Mai mult ca sigur o sa-l fac de Sfantul Nicolae. As avea o singura problema .. nu cred sa gasesc piersica proaspata. Asa ca m-am gandit sa-l imbrac in putina frisca. Ce zici ? Si la urmatoarea sarbatoare fac in mod sigur si tortul padurea neagra.Felicitari si mult succes in concurs !
Tortul a fost bun, uitasem de el, noi am facut o pauza de dulciuri pentru ca am pus pe noi cateva kilograme si vrem sa scapam de ele pana la Craciun. :)) Poti sa-l imbraci si in frisca, sau poti sa folosesti piersici din compot, cum am facut eu. Eu am avut o singura piersica proaspata, pe care nu o mai manca nimeni de cateva zile ai am pus-o pe lateral, in rest au fost doar cele din compot. Cred ca va fi bun si cu frisca, nu stiu insa daca va mai fi la fel de racoritor.
Oricum, daca te hotarasti sa-l faci, sper sa revii cu impresii.
Multumesc mult. Concursul nu e important, m-am inscris doar de curiozitate, nu mi-am propus sa castig nimic, sunt atatea fete talentate cu bloguri de exceptie care merita cu siguranta sa castige mai mult decat as merita eu. :)
Post a Comment