Monday, March 22, 2010

Brezel

DSC_0432s_wm (Medium)

Cand mergem in Germania, unul din motivele pentru care oprim la benzinarie este acela de a cumpara acesti covrigi, care ne plac foarte mult. Zilele trecute, baietii i-au adus in discutie asa ca am inceput cautarea unei retete. M-am bucurat sa gasesc una postata de Andrada pe forumul culinar.ro. Pentru cine inca nu o cunoaste pe Andrada, dati-mi voie sa va spun ca este o tanara gospodina foarte talentata, mereu in cautare de retete cat mai aproape de original, mereu gatind cate un fel de mancare special, iar retetele ei, desi cer uneori timp si rabdare, garanteaza reusita. Blogul ei este  nou si inca nu apar acolo toate retetele pe care le-a postat anterior pe diverse site-uri, dar asta se va intampla desigur in viitor.

 

Am folosit: 500g faina, 350 ml lapte, 40 g unt, o lingurita zahar, 2 lingurite sare, o lingurita ( 7 g ) drojdie uscata, 4 linguri de bicarbonat de sodiu.

 

Am pus intr-un castron faina, sarea, zaharul si drojdia uscata ( se poate inlocui cu 20 g drojdie proaspata, dar in acest caz, trebuie diluata in prealabil in putin lapte caldut  indulcit). Am adaugat untul topit si laptele incalzit usor.

 

DSCF9004s_wm (Medium)

Am framantat pana cand am obtinut un aluat elastic si nelipicios. Daca aluatul este prea moale se mai poate adauga treptat cate o lingura de faina, iar daca e prea tare, se mai adauga cate o lingura de lapte, pana cand capatat consistenta dorita.

 

DSCF9007s_wm (Medium)

L-am pus la dospit pana cand si-a dublat volumul.

 

DSCF9009s_wm (Medium)

Am impartit aluatul in 12 bucati. In poza apar doar 11, una dintre bucati era deja transformata in covrig.

 

DSCF9011s_wm (Medium)

Pe masa unsa cu ulei, am dat forma covrigilor, dupa metoda aratata in imaginile urmatoare.

 

DSCF9012s_wm (Medium)

 

DSCF9013s_wm (Medium)

 

DSCF9014s_wm (Medium)

 

DSCF9016s_wm (Medium)

 

I-am acoperit cu un prosop si i-am lasat sa se odihneasca,

 

DSCF9019s_wm (Medium)

timp in care am pus la fiert intr-un vas 3 litri de apa. Cand apa a inceput sa fiarba, am adaugat 4 linguri de bicarbonat de sodiu ( a nu se confunda cu bicarbonatul de amoniu !!!).

 

DSCF9018s_wm (Medium)

 

In solutia obtinuta, am scufundat pe rand fiecare covrig pentru cca 30 secunde.

 

DSCF9021s_wm (Medium)

I-am scos cu paleta pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Am crestat fiecare covrig in partea groasa si i-am presarat cu sare mare.

 

DSCF9022s_wm (Medium)

 

I-am copt cca 20 minute la 200 grde Celsius

 

Au fost foarte buni, au avut gustul celor din Germania. Ce nu ne-a placut a fost sarea, pe care am dat-o la o parte, asta probabil pentru ca nici-unu dintre noi nu mananca prea sarat.

Multumim frumos, Andrada, i-am mancat cu mare placere si cu siguranta am sa-i mai fac.        DSC_0431s_wm (Medium)

10 comments:

yafa said...

Draga mea ai facut niste brezel pe cinste, si noi ii iubim mult, miamiii, am sa incerc si reteta prezentata de tine.Pupici si o saptamana frumoasa

Narnia said...

Te pupicesc, yafa. Au fost tare buni, asa cum ii stiam. La noi nu am prea gasit, probabil ca sunt, dar nu peste tot, iar la magazinele de unde imi fac eu cumparaturile nu gasesc decat pretzel dulci, acoperiti cu amande. Foarte buni, dealtfel, dar nu ceea ce vroiam eu. Merita sa incerci reteta asta, daca va plac.
Te pup cu drag, o saptamana minunata si la voi.

Micul said...

In primul rand, ma bucur ca ai revenit.In al doilea rand si noi cumparam de fiecare data Bretzel din Germania, iar ai tai sunt deliciosi.In al treilea rand ai doua premii la mine pe blog.O saptamana frumoasa iti doresc.

Lia said...

Narnia,

Covrigi,gasesc in oras dar o reteta buna nu strica niciodata.
Ca pe mine ma apuca pofta la ore cand magazinele nu mai sunt deschise :)

Narnia said...

Micule, multumesc tare mult. Covrigii au fost bunuti, din 12 bucati facute sambata seara, pentru a doua zi nu a mai ramas decat una.
Premiile le-am ridicat si o sa le postez cat de curand. Le pup cu drag.

Narnia said...

Lia, eu in Romania nu am gasit niciodata covrigi de genul asta. La noi se gaseau doar din cei brasoveni sau din cei foarte uscati. Banuiesc ca sunt diferiti in functie de zona, in Ardeal sunt alte influente decat in Bucuresti. In ce priveste poftele la ore tarzii, nu esti singura, nici nu tin minte de cate ori am facut pizza sau gogosi cu gem la miezul noptii. :))

Sabina said...

Dragele mele, in Romania, gasiti Brazel la Kaufland si sunt tare buni ...eu insa voi incerca si reteta Narniei ca tare bine mai arata!!!

Narnia said...

Probabil au aparut si in Bucuresti, cu ceva ani in urma eu nu am vazut, mi-aduc aminte ca la un moment dat a fost inaugurarea unui Kaufland,nu-mi amintesc in ce zona, dar n-am fost niciodata acolo. E bine de stiut pentru cei interesati. :)

KikenHana said...

Scuze ca n-am raspuns mai repede, sunt tare ocupata...Ma bucur ca v-au placut! Sunt covrigii mei preferati :)

Narnia said...

Stai linistita, Andrada, stiu ca esti ocupata, nici nu ma asteptam sa raspunzi curand, am vazut ca nici pe blog nu ai mai postat o vreme.
Bafta si spor ca terminarea casutei!

Post a Comment