Tuesday, January 5, 2010

Sarmale

 

 

 

Sarmalele sunt pe masa majoritatii romanilor in ziua de Craciun. Eu una nu-mi pot imagina Craciunul fara brad, sarmale, cozonac, portocale si vin rosu. Din pacate, insa, e o adevarata provocare sa pot pastra acest obicei aici, deoarece varza murata nu se gaseste decat tocata, la conserva, iar varza proaspata are frunzele atat de groase, incat nu se poate impacheta . Obisnuiam sa cumpar din Romania varza in vid si sa o pastrez pentru Craciun, dar in ultimii 2 ani  nu am reusit sa ajung asa ca a trebuit sa ma descurc cu ce am avut.

In noiembrie am cumparat o varza creata, i-am desprins frunzele de pe cotor, am indepartat partile foarte groase  si am pus la murat frunzele in 2 borcane mai mari, asa ca, de Craciun am avut sarmale. E foarte adevarat ca nu au fost egale, frunzele verzei fiind groase si de marimi diferite, dar gustul a fost bun, ca cel din Romania, nu cel obtinut cu varza murata de aici.

 

In familia noastra exista doua reguli importante in ceea ce priveste sarmalele : foile de dafin si  multa ceapa, mai exact, cantitati egale de ceapa si carne.

 

Eu am folosit :

O varza murata + o conserva de varza murata tocata ( nu mi-a ajuns varza pusa de mine si pentru tocat ), 100 g carne afumata, 10 foi de dafin, cimbru, marar, o cescuta de bulion subtire.

Pentru umplutura: 750 g carne de porc ( nu foarte slaba ), 750 g ceapa, 4 linguri de orez, o lingurita cu varf de piper, o ligurita cu varf de boia de ardei dulce ), 2 linguri de bulion, putin ulei. sare. ( Atentie la adaosul de sare, gustati intai varza si daca este foarte sarata nu adaugati decat foarte putin sare ).

 

Am pregatit umplutura astfel:

 

DSCF7814s

 

Am tocat ceapa la robot. Jumatate din ea am calit-o in putin ulei pana cand s-a aurit usor, apoi am adaugat-o peste carnea tocata. Am adaugat si restul de ceapa, orezul spalat, sare, piper, boia de ardei, 2 linguri de bulion si am amestecat bine.

 

DSCF7815s

 

Am taiat partile groase ale frunzelor de varza si am trecut la impachetat sarmale. Operatiunea a fost destul de dificila, frunzele de varza creata fiid destul de groase si inegale, astfel incat sarmalele mele au fost de diferite marimi, dar in final, le-am biruit . :)

 

DSCF7827s

 

Am pus pe fundul vasului in care le-am fiert un strat de varza murata tocata, deasupra am pus cateva cuburi de carne afumata, putin cimbru, putin marar, cateva foi de dafin,

 

DSCF7829s

 

apoi am adaugat un rand de sarmale, asezate strans una in alta pentru a nu se desface.

( In cazul  sarmalelor/ardeilor umpluti cu orez, trebuie, dimpotriva, lasat un spatiu intre ele, deoarece orezul se umfla la fiert. )

 

  DSCF7831s

 

Deasupra randului de sarmale am mai pus cateva straturi de carne afumata, foi de dafin si cimbru si apoi am adaugat inca un rand de samale. Am incheiat cu un strat de varza murata tocata, peste care am turnat o ceasca  de bulion si apa cat aproape sa le acopere.

 

Am fiert sarmalele la foc mic pana cand varza a fiert foarte bine, adaugand cate putina apa atunci cand a scazut prea mult. Cand sarmalele sunt aproape gata se poate adauga un pahar de vin alb si se mai fierb pana cand scade. Cine prefera, le poate pune la cuptor pana se rumenesc deasupra.

2 comments:

yafa said...

ha,ha, gand la gand...cu bucurie se spune! Stii ca eu cumpar frunze de varza murata sau varza murata sub vid de la magazinele balcanice(turci, iugoslavi) si e foarte buna, aproape ca a noastra. Eu le fac pe cele cu varza dulce cu varza chinezeasca sau creata.Oricum meritul tau e muuuuullllt mai mare, facand tu varzuca murata.Pupic

Narnia said...

Eu n-am gasit magazinele alea, altfel as fi cumparat si eu, la un moment da,t ma batea gandul sa trag o fuga pana in Germania, sa caut, dar apoi m-am gandit ca ma complic prea mult, mai bine o fac eu. O sa mai caut, poate gasesc totusi vreun magazin turcesc sau ceva asemanator. Te pup si eu.

Post a Comment