Monday, January 18, 2010

Lipii arabesti

 

 

Reteta am gasit-o pe culinar, postata de Aminariy. Cum n-am facut niciodata, mi-a trezit curiozitatea.

 

Necesar:  cca 600 g faina, o lingurita sare , o lingurita de zahar, 25 g drojdie, 250-300 ml apa. Precizez ca eu am facut doar jumatate din cantitati.

 

Am topit drojdia in apa calduta, am adaugat zaharul, sarea si jumatate din faina, le-am amestecat bine si am lasat la crescut 30 minute.

 

DSCF8219s_wm (Medium)

 

In maiaua crescuta, am inceput sa adaug cate putina paina, pana cand aluatul a devenit maleabil si s-a desprins usor de pe vas si maini.

 

DSCF8222s_wm (Medium)

 

IMPORTANT !!! Diferite tipuri de faina se comporta diferit, in sensul ca pot absorbi mai multa sau mai putina apa, astfel, la acest aluat, cantitatea de faina poate varia. Daca aluatul este elastic si nelipicios, nu se mai adauga faina, altfel lipia risca sa iasa prea tare.

Am lasat aluatul la crescut maxim 25-30 minute.

 

Am incalzit cuptorul la 260 grade Celsius.

Am impartit aluatul in 4 bile si am intins doua dintre ele in foi de cca jumatate de cm grosime, pe masa presarata cu faina. Restul de aluat l-am pus in frigider.

 

DSCF8224s_wm (Medium)

 

Am lasat cele doua lipii sa se odihneasca timp de 5 minute ( nu mai mult ) in tava de aragaz, apoi le-am copt la 260 grade pana cand s-au aurit putin.

 

DSCF8225s_wm (Medium)

 

Dupa cca 4 minute, cam atat a durat pana s-au facut, le-am scos, le-am intepat in cateva locuri cu o scobitoare si le-am acoperit cu un prosop gros.

 

DSCF8229s_wm (Medium)

 

Doar acum am scos din frigider restul de aluat si am continuat cu celelalte lipii.

 

Cateva observatii importante pentru reusita lipiilor:

  • Nu se adauga faina mai mult decat este necesar.
  • Nu se lasa aluatul la dospit mai mult decat timpul indicat
  • Timpul de odihna al lipiei, inainte de a fi bagata in cuptor, nu trebuie sa fie mai mare de 5 minute.
  • Lipiile se coc doar pana cand se auresc putin , altfel se usuca prea tare si nu mai sunt bune. ( Eu am lasat una pana cand s-a copt putin mai mult, se vede in poza, si s-a intarit imediat ).
  • Aluatul pe care inca nu l-am folosit inca se pune la frigider, altfel creste prea mult si riscam sa compromitem lipia.
  • Dupa ce s-au copt, lipiile se inteapa ( daca dorim sa le desumflam ) si se acopera cu un prosop gros, iar dupa ce se racoresc putin se pun imediat in pungi de palstic, altfel se vor intari.DSCF8233s_wm (Medium)    

8 comments:

yafa said...

Ce faine au iesit!N-am facut nici eu niciodata Ce papam cu ele? tajina? couscous? vin si eu...Pup

Elena Toma said...

Oh, minunate lipii! Am facut pasta aceea de ardei de pe blogul Inei, adica http://retete-vegane.blogspot.com/. Cred ca merge minunat cu aceste lipii... Felicitari!

Narnia said...

Cu astea nu mai mancam nimic, s-au termiant deja, dar am in plan cat de curand, poate chiar maine, alte lipii, care mi-au parut mai elastice decat astea dupa compozitie. Si ma gandeam la o shorma din piept de pui. Daca ai alte sugestii, te astept cu drag, si sa le probam si sa le gustam. :)

Narnia said...

Elena, multumesc frumos. Am vazut pasta Inei inca de cand a postat-o, mi s-a parut si mie foarte tentanta, astept sa ii vina randul si sigur o voi proba. :)

Ina Todoran said...

wow, super! Ma gandesc ca daca le lasi acoperite devin asa ca cele din comert - mai elastice si molicele, nu? F faine ti-au iesit!

Narnia said...

Multumesc mult, Ina. Am incercat si asa, dar cea pe care am lasat-o acoperita in prosop s-a intarit foarte mult si a devenit casanta. Am incercat sa o incalzesc la microunde, stropita cu cateva picaturi de apa, dar a fost un esec total, s-a intarit si mai tare. Cea pe care am pus-o in punga de plastic a ramas mai moale si seara am putut sa o impachetez. Fiind prima data cand incerc, am facut mai multe probe, sa vad cum se comporta mai bine.

Anonymous said...

Ce crescute sunt! Eu ma gandeam ca sunt precum turtele noastre pe care le facea si bunica mea la tara pe plita.Ce bune mai erau....

Narnia said...

Nu stiu cum sunt turtele noastre, e posibil sa ne fi facut si noua bunica, dar nu-mi mai amintesc, din pacate. Dar revin cu alte lipii, de data asta facute in tigaie si mult mai gustoase.

Post a Comment