Tuesday, October 20, 2009

Placintele cu varza

 

 

 

DSCF7335s_wm (Large)

 

Saptamana trecuta am facut varza si, cum era destul de multa, am facut si cateva placintele.

 

Aluatul este cel al Khalimei de pe culinar.ro, reteta de la strabunica ei. 

 

Pentru umplutura de varza am folosit : o ceapa mare, o jumatate de varza mica, ulei pentru calit, un pahar de vin alb, o lingura de pasta de rosii, sare, piper, marar proaspat.

 

Pentru aluat am folosit : 10-15  g drojdie ( cam un sfert de cub de 42 g ), 125 ml lapte caldut, 1 galbenus, un praf de  sare,  un praf de zahar, 30 g unt moale, faina nu am masurat-o, kalima a scris cat cuprinde, asa ca am adaugat putin cate putin pana cand am avut un aluat elastic si nelipicios.

 

Umplutura : Am tocat varza si am frecat-o cu sare pana cand s-a inmuiat si a lasat zeama.

Am tocat ceapa si am pus-o la calit in ulei.

 

DSCF7300s_wm (Large)

Am stors bine varza si am adaugat cate putin la ceapa calita, amestecand bine dupa fiecare adaugare.

Am continuat sa o calesc,  adaugand cate putin vin  cand  avea tendinta sa se lipeasca.

 

Cand varza a fost aproape gata, nu mai avea lichid deloc si era inmuiata bine, am adaugat pasta de rosii, sare, piper si am mai lasat-o 5 minute.

DSCF7304s_wm (Large)

 

Am stins focul, am adaugat mararul tocat si am acoperit cu un capac. Am lasat-o sa se raceasca.

 

DSCF7305s_wm (Large)

Aluatul:

 

DSCF7307s_wm (Large)

 

Din drojdie, putin lapte, 2 linguri de faina si zahar, am facut o maia

 

DSCF7308s_wm (Large)

pe care am lasat-o la cald pana cand si-a dublat volumul,

 

DSCF7310s_wm (Large)

apoi am adaugat sarea, restul de lapte, galbenusurile si faina, putin cate putin, pana and am obtinut o consistenta usor de lucrat.

 

DSCF7311s_wm (Large)

Am framantat bine pana cand am obtinut un aluat nelipicios.

 

DSCF7313s_wm (Large)

 

Am pus aluatul la dospit, pana cand si-a dublat volumul,

 

DSCF7314s_wm (Large)

 

apoi l-am mai framantat putin si am intins din el o foaie, nu prea groasa, pe care am uns-o cu untul usor topit, apoi am presarat-o cu faina.

 

DSCF7315s_wm (Large)

Am rulat usor foaia,

 

DSCF7317s_wm (Large)

apoi am facut din ea “un melc”, pe care l-am intins din nou cu sucitorul.

 

DSCF7322s_wm (Large)

Am taiat cerculete din aluat ( am folosit un castronel mai mic ) , am pus in mijloc cate o lingura plina de varza, apoi am unit cercul si am presat marginile cu o furculita.

 

DSCF7326s_wm (Large)

 

Am uns placintelele cu ou si le-am copt la 200 grade Celsius, 15-20 minute ( pana cand s-au rumenit frumos ). Mi-a ramas putina coca si am facut cateva frunze, pentru decor.

 

 

DSCF7328s_wm (Large)

DSCF7334s_wm (Large)

 

DSCF7338s_wm (Large)

Au fost bune si reci si calde .

4 comments:

Livia said...

Sunt foarte bune placintele astea! Eu le fac de obicei iarna, cu varza murata, iar aluatul difera putin la compozitie, oricum sunt foarte bune.

Narnia said...

Am facut si eu cu varza murata, de multe ori, insa imi plac cu varza pusa de mine, iar cea pe care o gasesc e prea groasa, iar cea de la conserva nu are alelasi gust. E buna si cu varza dulce, mai ales daca pui un vin mai sec si o pasta de rosii mai acrisoara.

Anonymous said...

wowowow!!! Arata grozav aceste placintele:)) S au trecut la caiet, vor fi executate cat de curand. Felicitari pentru poze, retete, multumesc tie si Khalimei pentru aluatul minunat:) Pupici si mai trec pe aici:)xxxxx

Narnia said...

Multumesc mult, Anonymous, atat pentru vizita si comentariu, cat si pentru ca mi-ai amintit de ele, am tot ce imi trebuie asa ca in seara sta o sa le refac. Te pup si eu si te astept oricand cu placere. :)

Post a Comment